ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/04/2015 18:56 EEST | Updated 29/04/2015 19:00 EEST

Ο Internet Explorer «πέθανε», ζήτω o Microsoft Edge. Εφαρμογές για iOS και Android στα Windows

Kris Krug/Flickr
Thx for the awesome bags Dean!

Microsoft Edge είναι εν τέλει το όνομα του πολυαναμενόμενου νέου browser της Microsoft, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης για developers, Build. Η εταιρεία είχε προβεί στις πρώτες αποκαλύψεις σχετικά με τον φιλόδοξο «διάδοχο» του...σεβάσμιου Internet Explorer τον Ιανουάριο, ο οποίος είχε γίνει γνωστό πως αναπτυσσόταν στο πλαίσιο του προγράμματος υπό την κωδική ονομασία «Project Spartan».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του TheVerge,στον «πυρήνα» του νέου browser, που θα είναι ο default browser στα Windows 10, θα είναι η επιδίωξη υψηλής ταχύτητας φόρτωσης ιστοσελίδων. Σύμφωνα με τοTechCrunch, τα χαρακτηριστικά θα είναι τα εξής: ενσωματωμένη υποστήριξη της ψηφιακής βοηθού της εταιρεία, Cortana, ενσωματωμένες λειτουργίες ανάγνωσης, σημειώσεων και διαμοιρασμού, μινιμαλιστικό σχεδιασμό και την Edge HTML rendering engine. Μεταξύ των καινοτόμων στοιχείων του περιλαμβάνεται η σελίδα New Tab, για την προβολή των κορυφαίων για τον χρήστη ιστοσελίδων, εφαρμογών που σχετίζονται με αυτές κ.α., αλλά και web extensions με μόνο μικρές αλλαγές από υπάρχοντα extensions από τους αντίπαλους browsers, Firefox και Chrome. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο το «Project Spartan» όσο και το «Cortana» παραπέμπουν στη δημοφιλή σειρά παιχνιδιών της εταιρείας, Halo (και συγκεκριμένα στον πρωταγωνιστή, Master Chief, και την τεχνητή νοημοσύνη- σύντροφό του).

Γενικότερα, η συγκεκριμένη τάση «προσεταιρισμού» των «αντιπάλων» φαίνεται να χαρακτηρίζει τη στρατηγική της Microsoft πλέον, καθώς, μεταξύ άλλων, η εταιρεία ανακοίνωσε και κινήσεις προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των developers εφαρμογών για Android και iOS ώστε να μεταφέρουν εύκολα τις εφαρμογές τους στα Windows 10. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του TechCrunch, η Microsoftδιευκρίνισε πως οι developers θα είναι σε θέση να επαναχρησιμοποιούν σχεδόν όλο τον κώδικα Java και C++ από εφαρμογές Android για τη δημιουργία αντίστοιχων εφαρμογών για τηλέφωνα μεWindows 10, ενώ θα είναι αντιστοίχως δυνατή και η «ανακύκλωση» εφαρμογών Objective-C για iOS.

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να διευρύνει σημαντικά το «οικοσύστημα» των εφαρμογών στα Windows, τομέα στον οποίο το λειτουργικό της Microsoft κατά κοινή ομολογία υστερούσε σε σχέση με το Android και το iOS. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Mashable, με αυτόν τον τρόπο- διευκολύνοντας κατά πολύ τη μεταφορά εφαρμογών των άλλων δύο λειτουργικών στα Windows 10- η εταιρεία ρίχνει ένα «ευρύ δίχτυ» σε non-Windows developers, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρεία King, που έχει αξιοποιήσει τις εν λόγω νέες δυνατότητες για να φέρει το Candy Crush Saga στο Windows Phone.

Ωστόσο, κάποια δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου κάνουν λόγο για μια κίνηση η οποία στέλνει αρνητικό μήνυμα, καθώς δείχνει «έλλειψη εμπιστοσύνης» στην παρούσα κοινότητα των developers εφαρμογών για Windows, ενθαρρύνοντάς τους να ασχοληθούν με άλλες πλατφόρμες, εφόσον οι εφαρμογές που στήνουν π.χ για Android θα μπορούν να τρέχουν και στα Windows.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στη συνδιάσκεψη, στους στόχους της εταιρείας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να επιτευχθεί ο αριθμός του ενός δισεκατομμυρίου συσκευών με Windows 10 – τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για το Android σήμερα είναι περίπου 500 εκατ. και για iOS χαμηλότερα. Όπως τόνισε ο Τέρι Μάιερσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος λειτουργικών συστημάτων της εταιρείας, με την Apple κάποιος επιλέγει να επενδύσει σε iOS και OS X, με την Google σε Android ή Chrome OS, ενώ με τα Windows ως πλατφόρμα θα είναι δυνατή χρήση εφαρμογών από όλα τα «οικοσυστήματα»- κάτι που καθιστά επιτακτική την ευρεία υιοθέτηση των Windows 10.

Σημειώνεται ότι το νέο λειτουργικό αναμένεται να είναι διαθέσιμο ως δωρεάν software update για χρήστες Windows 7 και 8 αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.