«Ξύπνησε» το ρομπότ Philae 7 μήνες μετά την προσεδάφισή του σε κομήτη (και ανταλλάσσει tweets με τη Rosetta)

«Ξύπνησε» το ρομπότ Philae 7 μήνες μετά την προσεδάφισή του σε κομήτη (και ανταλλάσσει tweets με τη Rosetta)
(Photo by ESA via Getty Images)
(Photo by ESA via Getty Images)
ESA via Getty Images

Το ρομπότ Philae, «ξύπνησε» μετά από 7 μήνες και όλοι στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) είναι πολύ χαρούμενοι. Το Philae θεωρείτο χαμένο, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESA αργά την Πέμπτη έλαβε σήματα από το ρομπότ, το οποίο άρχισε να «μιλάει» με την ομάδα του στη Γη για πρώτη φορά αφότου έπεσε σε νάρκη μετά την προβληματική προσεδάφισή του στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο τον Νοέμβριο του 2014.

«Το Philae είναι πολύ καλά», ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ουλαμέκ σε δήλωσή του στον ιστότοπο της ESA. «Είναι έτοιμο για επιχειρήσεις».

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακοί συλλέκτες του να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται για να στέλνει δεδομένα.

Καθώς βρισκόταν έως τώρα στη σκιά, οι ηλιακοί συλλέκτες του Philae, που επρόκειτο να τροφοδοτούν με ενέργεια το ρομπότ μετά την εξάντληση των μπαταριών του μερικές ημέρες μετά την προσεδάφιση, δέχονταν ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από τις έξι με επτά ώρες την ημέρα που χρειαζόταν.

Τα tweets του Philae με το Rosetta

Το μητρικό σκάφος είναι το Rosetta, με το οποίο το Philae αντάλλαξε tweets

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως δείγματα που θα εξορύξει το Philae από τον κομήτη θα αποκαλυψουν λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πλανητών και ενδεχομένως και της ζωής. Οι βράχοι και οι πάγοι που αποτελούν τους κομήτες διατηρούν αρχαία οργανικά μόρια σαν μια χρονοκάψουλα.

Το 80% των παρατηρήσεων σχετικά με τον κομήτη θα γίνει από το μητρικό σκάφος Ροζέτα, που παραμένει σε τροχιά, ενώ η συνδυασμένη λειτουργία των δύο επιτρέπει ακριβείς μετρήσεις σχετικά με τη σύσταση του κομήτη.

Δημοφιλή