Τεχνητή νοημοσύνη συνέτριψε άνθρωπο πιλότο σε εικονικές αερομαχίες

Ολοκληρώθηκαν τα AlphaDogfight Trials, με τον άνθρωπο πιλότο να ηττάται με 5-0.
Stocktrek Images via Getty Images

Ξεκάθαρο νικητή είχαν τα AlphaDofight Trials που διοργάνωσε η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, θέτοντας την τεχνητή νοημοσύνη ενάντια στον άνθρωπο σε αερομαχίες σε προσομοιωτή- και το τελικό σκορ ήταν ένα συντριπτικό 5-0, με την Α.Ι. της Heron Systems να επικρατεί επί του ανθρώπου αντιπάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη της Heron επικράτησε απέναντι σε άλλα συστήματα και εν τέλει αντιμετώπισε τον πιλότο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Air Force Magazine, αντιμετώπισε άλλα επτά συστήματα πριν βρεθεί απέναντι στον «Banger», έναν πιλότο F-16 της Εθνοφρουράς της Κολούμπια με πάνω από 2.000 ώρες πτήσης στο F-16.

Βεβαίως (για να προλάβουμε ενδεχομένως όσους βιάζονται να προφητεύσουν σενάρια τύπου «Εξολοθρευτή» και «Battlestar Galactica») η αναμέτρηση ήταν υπό συγκεκριμένες συνθήκες: Ο Banger (το πραγματικό όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό) και η ΑΙ αναμετρήθηκαν σε πέντε διαφορετικά βασικά σενάρια ελιγμών μαχητικού, με τους αντιπάλους να χρησιμοποιούν μόνο τα πυροβόλα των αεροσκαφών τους (όχι πυραύλους). Παρόλα αυτά, σε όλες τις περιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να επικρατήσει και να νικήσει τον Banger, με τον αλγόριθμο να λειτουργεί εντός των ορίων του F-16 (δηλαδή δεν προέβη σε δυνάμεις G πέρα από αυτές που θα μπορούσε να αντέξει ένα πραγματικό αεροσκάφος. Ωστόσο άξιο αναφοράς ήταν το σχόλιο του πιλότου πως ο αντίπαλος δεν περιοριζόταν από την εκπαίδευση και τον τρόπο σκέψης που «περνιέται» σε ένα κανονικό πιλότο: Η τεχνητή νοημοσύνη αγνόησε κάποιες οδηγίες που δίνονται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των πιλότων, κάτι που της έδωσ πλεονέκτημα. Ακόμη, η ΑΙ είναι σε θέση να προβαίνει σε παρεμβάσεις/ αντιδράσεις σε επίπεδο νανοσεκόντ, τη στιγμή που ο άνθρωπος – ακόμα και ο πιο έμπειρος χειριστής μαχητικού- χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να παρατηρήσει/ προσανατολιστεί/ αποφασίσει/ δράσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε επόμενο γύρο o Banger τα κατάφερνε να επιβιώνει περισσότερο, ωστόσο δεν κατάφερε να καταρρίψει το F-16 του αντιπάλου του, που είχε λάβει το όνομα «Falco». Στην αρχή της αναμέτρησης ακολουθούσε τους κανονικούς, βασικούς κανόνες, ωστόσο στους επόμενους γύρους επιχείρησε να μάθει τις μεθόδους του αλγορίθμου, που πετούσε πιο επιθετικά.

Σκοπός της συγκεκριμένης διοργάνωσης, όπως είπε ο σμήναρχος Ντάνιελ Τζάβορσεκ, program manager του Air Combat Evolution Program, που περιλαμβάνει το AlphaDogFight, είναι να φανεί πως είναι βιώσιμη η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε πολεμικά αεροσκάφη. Στόχος του ευρύτερου προγράμματος είναι η αυτοματοποίηση των αερομαχιών, προχωρώντας σταδιακά σε μικρότερης κλίμακας αεροσκάφη- ελικοφόρα και αεριωθούμενα. Η φάση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021, και η DARPA σχεδιάζει να περάσει σε μεγαλύτερα αεροσκάφη πριν παραδώσει το πρόγραμμα στην αμερικανική πολεμική αεροπορία το 2024.

Sauliakas via Getty Images

Κατά τον Τζάβορσεκ πάντως, η ημέρα των αερομαχιών με αυτόματα αεροσκάφη είναι ακόμα μακριά, καθώς εάν η DARPA είχε σήμερα ένα τέλειο, έτοιμο προς χρήση σύστημα, θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά σε μαχητικά όπως το F-15 και το F-16. Το πιθανότερο είναι κάτι τέτοιο να δει χρήση σε εξαρχής μη επανδρωμένα αεροπλάνα, με το πρώτο στάδιο της χρήσης του να είναι η δημιουργία πιο εξελιγμένων τακτικών «αυτόματων πιλότων».

Δημοφιλή