ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/05/2018 21:22 EEST | Updated 18/05/2018 21:45 EEST

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη. «Το συζητάμε με τον Ζάεφ για το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν»

Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ  είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» και φέρεται να απάντησε ότι «το συζητάμε». Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ονομασία αυτή για την ΝΔ είναι απαράδεκτη.

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», ανέφερε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την επικοινωνία των δύο ανδρών.

Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είχε τονίσει πως η συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ θα έχει νόημα μόνο όταν έχουν εκπληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

«Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» («Republika Ilindenska Makedonija») είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, το νέο όνομα που προτείνουν οι Σκοπιανοί, καθώς, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων, θα έδινε λύση και στο erga omnes.