ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2019 19:11 EEST | Updated 03/05/2019 22:22 EEST

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την πιθανότητα νέας πυρηνικής συμφωνίας

Συζήτησαν ακόμη για τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα, την υπόθεση Μάλερ και όλα τα φλέγοντα ζητήματα.

ASSOCIATED PRESS

ΑΠΕΑΠΕΟ πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για περισσότερο από μια ώρα την Παρασκευή, συζητώντας το ενδεχόμενο ενός νέου πυρηνικού συμφωνητικού, την  αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και της πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σαρά Σάντερς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν μίλησαν για τη δυνατότητα μιας νέας πολυμερούς συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας ή για την επέκταση του σημερινού στρατηγικού πυρηνικού συμφώνου ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η Σάντερς δήλωσε ότι η συνομιλία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και περιελάμβανε εν συντομία την έρευνα του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μάλερ σχετικά με τις ρωσικές παρεμβολές στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016. Είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της λήξης της έρευνας.

«Συζήτησαν για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί  από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου,  μίλησαν και για τη Βόρεια Κορέα, για την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα - μια συνολική θετική συζήτηση» ανέφερε η Σάντερς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στέκουν «στο πλερό του λαού της Βενεζουέλας». Οι τόνοι έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των δύο χωρών καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και ζητούν την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο ενώ η Μόσχα από την άλλη, κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να οργανώσει ”πραξικόπημα” στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ”ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να φύγει από τη Βενεζουέλα το ίδιο πρωί αλλά οι Ρώσοι τον διέταξαν να παραμείνει στο Καράκας”.

Ο πρόεδρος Πούτιν επισήμανε ότι η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και οι προσπάθειες αλλαγής της κυβέρνησης δια της βίας υπονομεύουν την πολιτική επίλυση της κρίσης.

Για το θέμα της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τον Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ ώστε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Βλαδιβοστόκ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε εφόσον η Πιονγκγιάνγκ τηρεί πιστά τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να ανταμειφθεί με ανταποδοτικά μέτρα ώστε να ελαττωθούν οι πιέσεις που υφίσταται λόγω των κυρώσεων. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερή πρόοδος προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης και της μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με τη Σάντερς, Τραμπ και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης εν συντομία και στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Η αναφορά τους στην υπόθεση αυτή σχετιζόταν με την ολοκλήρωση της έρευνας εκ μέρους του Μάλερ.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησαν ήταν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και οι εμπορικοί δεσμοί της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και ”το γεγονός ότι (το εμπόριο) έχει αυξηθεί μεταξύ των δύο χωρών αφότου ανέλαβε την προεδρία” ο Τραμπ, είπε η εκπρόσωπος. Για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι ο νέος πρόεδρος που εξελέγη πρόσφατα στη χώρα θα πρέπει να κάνει ”πραγματικά βήματα” για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

″Είχαν μια πολύ καλή συζήτηση” πρόσθεσε η Σάντερς χαρακτηρίζοντας ”πολύ θετική” τη συνομιλία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπόψη της να σχεδιάζεται κάποια νέα συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στο εγγύς μέλλον.

Ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

 «Πολύ εποικοδομητική» χαρακτηρίζει τη συζήτηση ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε  ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλόγο του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησε πολλά θέματα, από τη Βόρεια Κορέα και την Ουκρανία μέχρι τη Βενεζουέλα, το διμερές εμπόριο και τα πυρηνικά όπλα.

 Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε «η Ρωσική Φάρσα», δηλαδή οι έρευνες για τη φερόμενη ρωσική παρέμβαση στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα και ιδίως στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Είχα μια μακρά και πολύ καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας. Όπως έλεγα ανέκαθεν, πολύ πριν ξεκινήσει το Κυνήγι Μαγισσών, το να τα πηγαίνουμε καλά με τη Ρωσία, την Κίνα και τους πάντες είναι καλό πράγμα, όχι κακό», πρόσθεσε.

Αργότερα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφεύγοντας κάθε νύξη περί ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην κρίση.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για πάνω από μία ώρα για σειρά θεμάτων. Αυτή ήταν η πρώτη γνωστή επαφή που είχαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και αφότου ξέσπασε η κρίση στη Βενεζουέλα, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και τη Μόσχα τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Πριν από έναν μήνα, όταν η Ρωσία έστειλε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων στο Καράκας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους: ”Η Ρωσία πρέπει να φύγει”.

″Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα θέματα”, είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Πούτιν δεν θέλει ”καθόλου” να εμπλακεί στη Βενεζουέλα, πέραν του ότι θα ήθελε ”να συμβεί κάτι θετικό για τη Βενεζουέλα και εγώ αισθάνομαι το ίδιο”, πρόσθεσε. ”Θέλουμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πεινάει, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν νερό”, είπε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον συζητούν μια συνθήκη για τα πυρηνικά με την οποία θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των όπλων αυτών.

″Συζητάμε για μια πυρηνική συμφωνία όπου εμείς θα κατασκευάζουμε λιγότερα και εκείνοι θα φτιάχνουν λιγότερα και ίσως ακόμη και να ξεφορτωθούμε κάποια από την τρομαχτική δύναμη πυρός που έχουμε τώρα”, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συμμετάσχει στη συνθήκη αυτή και το Πεκίνο. ”Συζητήσαμε την πιθανότητα μιας τριμερούς συμφωνίας, αντί για διμερή. Και η Κίνα, έχω ήδη μιλήσει μαζί τους. Θα ήθελαν πάρα πολύ να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμφωνία”, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Sponsored Post