Η Telegraph εξαπάτησε τους αναγνώστες της σχετικά με την HSBC, λέει ο πρώην επικεφαλής πολιτικός σχολιαστής της

Η Telegraph εξαπάτησε τους αναγνώστες της σχετικά με την HSBC, λέει ο πρώην επικεφαλής πολιτικός σχολιαστής της
archive

Tην παραίτησή του υπέβαλε ο Πίτερ Όμπορν, επικεφαλής πολιτικός σχολιαστής της Telegraph, σχετικά με το ζήτημα της κάλυψης θεμάτων που έχουν να κάνουν με την HSBC.

Σε άρθρο του στο opendemocracy.net, με τίτλο «Γιατί παραιτήθηκα από την Telegraph», ο Όμπορν λέει ότι η κάλυψη της HSBC στη βρετανική Daily Telegraph είναι «απάτη σε βάρος των αναγνωστών της».

«Αν οι μεγάλες εφημερίδες επιτρέπουν σε εταιρείες να επηρεάζουν το περιεχόμενό τους επειδή φοβούνται μη χάσουν τα διαφημιστικά έσοδα, η ίδια η δημοκρατία τίθεται σε κίνδυνο».

«Πέντε χρόνια πριν, με είχαν καλέσει να γίνω ο επικεφαλής πολιτικός σχολιαστής της Telegraph. Ήταν μια δουλειά που ήμουν περήφανος να αποδεχθώ. Η Telegraph ήταν εδώ και πολύ καιρό η σημαντικότερη συντηρητικού προσανατολισμού εφημερίδα στη Βρετανία, και έχαιρε εκτίμησης τόσο για την ακεραιότητά της όσο και για την εξαιρετική κάλυψη της ειδησεογραφίας» γράφει.

Στη συνέχεια, κατηγορεί τη διεύθυνση για «θάψιμο» αναφορών σχετικά με τις «μαύρες τρύπες» στους λογαριασμούς της HSBC, που θεωρεί ότι έγινε κατόπιν αιτήματος του διαφημιστικού τμήματος.

Ο Όμπορν κάνει αναφορά στη μη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας θέματός του για το κλείσιμο λογαριασμών Βρετανών μουσουλμάνων από την HSBC το προηγούμενο έτος. Όταν ρώτησε γιατί είχε συμβεί αυτό, αναφέρει ότι άκουσε δικαιολογίες, μετά από τις οποίες του είπαν ότι υπάρχει νομικό ζήτημα.

«Όταν ρώτησα το νομικό τμήμα, οι δικηγόροι δεν είχαν γνώση περί κάποιων δυσκολιών. Όταν πίεσα παραπάνω, ένα στέλεχος με πήρε παράμερα και μου είπε ότι υπάρχει ένα μικρό θέμα με την HSBC» αναφέρει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ένα άρθρο που είχε γράψει ο πρώην τραπεζικός συντάκτης της εφημερίδας, το οποίο περιέγραφε τη «μαύρη τρύπα» στους λογαριασμούς της HSBC, δημοσιεύθηκε και μετά κατέβηκε από την ιστοσελίδα, ενώ πιο πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την τράπεζα, ειδικά στο θέμα της εμπλοκής του ελβετικού της βραχίονα σε θέματα φοροαποφυγής, έλαβαν ελάχιστη κάλυψη από την Telegraph, εν αντιθέσει με άλλες εφημερίδες.

Επίσης αναφέρει ότι η εφημερίδα «απέτυχε» να καλύψει επαρκώς τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αντ'αυτού δημοσιεύοντας ένα κείμενο του Κινέζου πρέσβη, «ακριβώς πριν το κερδοφόρο ένθετο China Watch». Ακόμη, υποστηρίζει ότι διαφημιζόμενοι όπως τα Tesco και η Cunards έχαιραν θετικής κάλυψης στην εφημερίδα, προβληματισμούς τους οποίους όταν μετέφερε στον διευθύνοντα σύμβουλο του Telegraph Media Group, Μέρντοχ ΜακΛέναν, έλαβε την απάντηση ότι «υπάρχει μακρά ιστορία αυτού του φαινομένου στην Telegraph».

Δημοφιλή