Τηλεϊατρική: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας

Στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει φέρει η πανδημία στη ζωή μας ακούμε να αναφέρεται συχνά η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο για το δημόσιο τομέα όσο και για διάφορους κλάδους.

Υπάρχουν όμως ορισμένες δραστηριότητες της καθημερινότητας όπως η επίσκεψη στο γιατρό που μας φαίνεται σχεδόν απίθανο να αντικατασταθούν από αντίστοιχες ψηφιακές υπηρεσίες. Ωστόσο το μέλλον είναι ήδη εδώ και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.

Η τηλεϊατρική δίνει σταδιακά λύσεις για μακροχρόνια προβλήματα υγείας και παθολογικές καταστάσεις που απαιτούν συστηματική ιατρική παρακολούθηση, η οποία εν μέσω λοκνταουν δεν είναι εύκολο να γίνει μέσω φυσικής παρουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαχείριση του διαβήτη εξ’ αποστάσεως με τη χρήση τηλεϊατρικής, η οποία έχει γίνει πραγματικότητα μέσω της Abbott.

Τα άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν το σύστημα FreeStyle Libre μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα της γλυκόζης με τον ιατρό τους μέσω του Libre View – ενός ασφαλούς συστήματος διαχείρισης δεδομένων στο cloud, που επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης των ασθενών τους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο. Έτσι, ο ασθενής βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον γιατρό του, απαλλαγμένος από το άγχος ότι θα εκτεθεί σε κίνδυνο βγαίνοντας από το σπίτι του για την προγραμματισμένη του επίσκεψη. Ταυτόχρονα, ο γιατρός παραμένει ενήμερος για την πορεία της υγείας του ασθενούς μέσω του Libre View, ενημερώνοντάς τον για τυχόν αλλαγές στην θεραπεία του και παρέχοντας εξ αποστάσεως ιατρικές συμβουλές.

Η κοινοποίηση των δεδομένων της γλυκόζης γίνεται πολύ εύκολα μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή FreeStyle LibreLink. Το LibreLink είναι η επίσημη εφαρμογή της Abbott που προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος Freestyle Libre να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους με το κινητό τους τηλέφωνο και έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης με τρύπημα στα δάκτυλα.

Η εφαρμογή, που είναι συμβατή με μια σειρά τηλεφώνων με λειτουργικό iOS και Android, επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν τον αισθητήρα 14 ημερών του Libre και να δουν τα αποτελέσματα στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου. Με κάθε σάρωση του αισθητήρα, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού η τρέχουσα τιμή της γλυκόζης, το βέλος τάσης που δείχνει το ρυθμό και την κατεύθυνση της μεταβολής γλυκόζης, καθώς και το ιστορικό των τελευταίων 8 ωρών. Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται στην εφαρμογή και ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα μοιραστεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον το επιθυμεί, με τον ιατρό του μέσα από το LibreView.

Η Χριστίνα Δ., που ζει με τον διαβήτη Τύπου 1 εδώ και 22 χρόνια μας περιγράφει τη δική της εμπειρία από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του διαβήτη: «Χρησιμοποιώ το FreeStyle Libre με την εφαρμογή LibreLink εδώ και μερικούς μήνες και πραγματικά απορώ πώς ζούσα τόσο καιρό τρυπώντας συνέχεια τα δάκτυλά μου. Η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο: απολαμβάνω τις αγαπημένες μου δραστηριότητες με απόλυτη ελευθερία και ταυτόχρονα ελέγχω καλύτερα τον διαβήτη μου. Η εφαρμογή στο κινητό μου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι άμεσα και ταυτόχρονα μου επιτρέπει να διασυνδεθώ εύκολα με το γιατρό μου από απόσταση. Αυτός μπορεί να δει τις αναλύσεις αμέσως και να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την κατάστασή μου. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε μια περισσότερο εποικοδομητική συζήτηση για την καθημερινή διαχείριση και να μου προτείνει ουσιαστικές αλλαγές στη θεραπεία που ακολουθώ.