ΔΙΕΘΝΕΣ
14/05/2015 09:46 EEST | Updated 14/05/2015 09:47 EEST

Είναι γεγονός: Τελειώνουν οι διευθύνσεις στο Διαδίκτυο

FABRICE COFFRINI via Getty Images
TO GO WITH AFP STORY BY NATHALIE OLOF-ORSA person works on a computer at the office of Swiss website Doodle.com, a platform for interactive diaries and surveys on November 18, 2014 in Zurich. Twenty million people are currently using Doodle worldwide but the new CEO of the platform is expecting to reach 200 million users per month. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Όταν δημιουργήθηκε το Διαδίκτυο, υπήρχε χώρος για 4.3 δισεκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις. Τότε, ίσως οι διευθύνσεις να φάνταζαν πολλές- σύντομα, όμως, αναμένεται να τελειώσουν.

Υπάρχουν μόνο 3.4 εκατομμύρια διευθύνσεις ακόμη στη Βόρεια Αμερική και, σύμφωνα με την Wall Street Journal, είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχουν «κλειστεί» και εκείνες μέχρι το καλοκαίρι. Στην νέα εποχή του Διαδικτύου, όπως αυτή δείχνει να διαμορφώνεται, οι ανά τον κόσμο επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, που όμως είναι και πιο δαπανηρό.

Από την παλιά μορφή της διεύθυνσης IPv4 θα πρέπει να μεταβιβάσουν το υλικό και το αρχείο τους στην IPv6, που με τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί, πιστεύεται πως δεν πρόκειται ποτέ να εξαντληθεί.

Μια διεύθυνση IP αποτελείται από μια σειρά αριθμών, οι οποίοι χωρίζονται μεταξύ τους με τρεις τελείες (παράδειγμα: 159.34.98.12). Οι συγκεκριμένες διευθύνσεις αποτελούν ουσιαστικά τις ταυτότητες των υπολογιστών και servers, προκειμένου να προσδιορίσουν τον εαυτό τους ο ένας έναντι του άλλου, επιτρέποντας τη σύνδεση μεταξύ τους και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπολογιστών και ιστοσελίδων.

Η μορφή όμως των διευθύνσεων, με τον τρόπο που έως τώρα ισχύει, περιορίζει σημαντικά την ποσότητα των διαφορετικών συνδυασμών που μπορούν να επιτευχθούν. Οι 4.3 δισεκατομμύρια διαφορετικές διευθύνσεις, που έως τώρα προσφέρονται, είναι το αποτέλεσμα του σχετικά μικρού αυτού συνόλου διαφορετικών συνδυασμών.

Το νέο σύστημα δεν έχει τους περιορισμούς στην μορφή που χαρακτηρίζουν το IPv4. Προσφέρει τόσους συνδυασμούς, μάλιστα, ώστε να δώσει σε κάθε άτομο στον πλανήτη τη δική του διαφορετική διεύθυνση.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη μεταβιβάσει τα δεδομένα τους στην μορφή IPv6. Για τους χρήστες, δεν προβλέπεται να σημειωθεί καμία σημαντική διαφορά στον τρόπο πρόσληψη των δεδομένων και πληροφοριών- ειδικά, αφού πιθανολογείται πως οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες και επιχειρήσεις θα «μεταναστεύσουν» άμεσα στη νέα μορφή.

Υπάρχει, όμως, και η οικονομική παράμετρος στο ζήτημα, που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Αφενός, η μετάβαση στη νέα μορφή διεύθυνσης, όπως είναι λογικό, θα είναι μια δαπανηρή διαδικασία, καθώς οι επιχειρήσεις θα κληθούν να επενδύσουν σε νέο, προηγμένο λογισμικό.

Αφετέρου, οι εταιρίες που δεν θα θέλουν να αναβαθμιστούν διαδικτυακά, θα μπορούν να παραμείνουν στην πρωτύτερη μορφή, με τις ακατοχύρωτες διευθύνσεις, ωστόσο, να πιστεύεται πως θα γίνονται όλο και πιο ακριβές.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται πως το 9% του Διαδικτύου παγκοσμίως έχει μετακινηθεί στη νέα μορφή.

Πηγές: The Huffington Post, Independent , Wall Street Journal

Sponsored Post