Τηλεργασία: Πόσο θα άλλαζαν οι πόλεις εάν δουλεύαμε περισσότερο από το σπίτι

Για πολλούς από εμάς, τα σπίτια μας έχουν γίνει και γραφεία τους τελευταίους μήνες. Τι θα συνέβαινε εάν το κάναμε περισσότεροι και περισσότερο;
Gary Hershorn via Getty Images

Η τηλεργασία, ή εξ αποστάσεως εργασία, έγινε για πολλούς η νέα κανονικότητα στις ημέρες της καραντίνας. Υπάρχουν εργασιακοί κλάδοι, όπως για παράδειγμα αυτοί της τεχνολογίας, των οικονομικών κ.α. που μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι πλήρως λειτουργικοί όταν εργάζονται από το σπίτι τους. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, για παράδειγμα, λένε ότι είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο το προσωπικό τους να εργάζεται μόνιμα από το σπίτι. Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι μόνο εφικτή αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, προτιμητέα. Ίσως έχει ήδη ξεκινήσει η μετάβαση σε έναν νέο τρόπο εργασίας.

Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην οικογενειακή μας ζωή και κατ ’επέκταση στη ζωή στις μεγάλες πόλεις όπου βρίσκονται παραδοσιακά πολλά γραφεία.

Για να εξετάσει τις συνέπειες της τηλεργασίας στις μεγάλες πόλεις, το BBC μίλησε με τέσσερις ειδικούς -όλοι εκ των οποίων παρεμπιπτόντως εργάζονταν από το σπίτι.

Alistair Berg via Getty Images

Σύμφωνα με τον Πολ Τσεράιρ, καθηγητή οικονομικής γεωγραφίας στο London School of Economics, το να υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν από το σπίτι σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για μεγάλα σπίτια. Πρέπει κάποιος να έχει έναν χώρο εργασίας στο σπίτι του. Θα χρειαστεί να μετακινούνται στο γραφείο για συναντήσεις λιγότερο συχνά, άρα το ποιο πιθανό είναι, για να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα και μεγαλύτερα σπίτια, να επιλέξουν να απομακρυνθούν περισσότερο από το κέντρο της πόλης οι εργαζόμενοι.

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να παραμείνουν στα γραφεία, άρα θα προσελκύονται ακόμη πιο έντονα στο κέντρο της πόλης. Πιθανότατα να αναπτυχθεί σε μικρότερες πόλεις η έννοια των κοινόχρηστων γραφείων, όπου θα μπορούν όσοι δουλεύουν από το σπίτι να πηγαίνουν περιστασιακά για να έχουν πρόσβαση σε καλύτερο ίντερνετ, μακριά από την φασαρία που μπορεί να έχει ένα σπίτι με παιδιά.

Για την Οντί Μπικιουλέτ – Λοκ, αναπληρώτρια επικεφαλής πολιτικής και έρευνας, στο Royal Town Planning Institute, τα αστικά κέντρα θα αλλάξουν μορφή, θα γίνουν περισσότερο χώρος διασκέδασης -ποτό, φαγητό- αφού ο κόσμος θα συνεχίσει να αποζητά την κοινωνικοποίηση, παρά την εξ αποστάσεως εργασία. Βλέπει και εκείνη αύξηση των κοινόχρηστων γραφείων εκτός αστικού ιστού, καθώς και νέους τρόπους διαμόρφωσης των γραφείων της πόλης, που πλέον δεν θα χρησιμοποιούνται τόσο πολύ -πιθανότατα η μετατροπή τους σε σπίτια.

Anadolu Agency via Getty Images

Όσο για το κυκλοφοριακό και τις επιπτώσεις για το περιβάλλον, η Μάργκαρετ Μπελ, καθηγήτρια Μεταφορών και Περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Newcastle λέει ότι έρευνα έδειξε ότι το 7% της μετακίνησης στη δουλειά άνω των 50 χλμ, προκαλεί το 60% των εκπομπών αερίων. Βέβαια, τονίζει και την κατανάλωση ενέργειας που κάνουμε στο σπίτι, η οποία αυξάνεται όταν εργαζόμαστε εξ αποστάσεως.

Δημοφιλή