ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2018 14:05 EEST | Updated 17/09/2018 14:21 EEST

Τελεσίγραφο Μέι: Στηρίξτε τη συμφωνία για το Brexit, αλλιώς δεν θα υπάρξει καθόλου συμφωνία

MATT DUNHAM via Getty Images

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι προειδοποίησε την Δευτέρα τους διαφωνούντες στο κόμμα της πως αν εκείνοι δεν υποστηρίξουν την πιθανή συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία.

Στις 29 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα είναι πολλά αυτά που δεν έχουν διευκρινιστεί. Πρώτον και κύριον θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους της εξόδου και τις λεπτομέρειες που θα προκύψουν μετά.

Στο μεταξύ, πολλά μέλη του κόμματος της Μέι, όπως και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν απειλήσει πως θα καταψηφίσουν τον οποιοδήποτε συμβιβασμό. «Η εναλλακτική είναι να μην έχουμε καθόλου συμφωνία», διευκρίνισε ωστόσο η Μέι από την τηλεόραση του BBC.

Tις προάλλες υψηλόβαθμη βουλευτής των Εργατικών δήλωσε στους Financial Times πως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία θα ψηφίσει εναντίον οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit επιτευχθεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ελλείψει μιας βιώσιμης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μέι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία πριν από τα Χριστούγεννα.

Στο μεταξύ είναι αμφίβολο αν η πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία που απαιτείται -δηλαδή 320 ψήφους- για την έγκριση της συμφωνίας, ακόμα κι αν υπάρξει με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος για την έξοδο υπουργός, Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε από την πλευρά του πως η Βρετανία και η Ευρώπη σίγουρα θα καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό για το Brexit πριν τις 29 Μαρτίου.

«Υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές διαφορές που πρέπει να επιλύσουμε, ενώ αυτή τη στιγμή το βλέμμα μας είναι στραμμένο στη διασφάλιση των μελλοντικών μας σχέσεων», δήλωσε ο Ράαμπ λίγο μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον Μισέλ Μπαρνιέ. O τελευταίος σήμερα Δευτέρα δήλωσε πως οι συνομιλίες για μια συμφωνία διαζυγίου με τη Βρετανία συνεχίζονται σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

Την Κυριακή από την άλλη ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν ζήτησε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο συντριβής αν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit με τις Βρυξέλλες αλλά η κυβέρνηση είναι απολύτως προετοιμασμένη για την περίπτωση που δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπός της επίσης τη Δευτέρα.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post