Η Ελληνική κοινωνία απαιτεί μεγάλες Δημοκρατικές Θεσμικές τομές
Eurokinissi

Η Ελλάδα ακόμη μια φορά στην ιστορία της βίωσε το όνειδος της χρεωκοπίας και την οδύνη της οικονομικής εξαθλίωσης. Έχουν όμως προβεί σε πολιτική αποτίμηση οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, οι διακυβερνήσεις των οποίων οδήγησαν την χώρα μας στον εκτροχιασμό; Έχουν διερευνήσει τα αίτια και τους λόγους οι οποίοι υπέσκαψαν την ελληνική οικονομία και υπονόμευσαν την προοπτική του τόπου; Προφανώς δεν επαρκούν οι εκλογικές διαδικασίες οι οποίες ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ θα εξαγνίσουν όλα τα ανομήματα και θα δώσουν την πολυπόθητη άφεσιν αμαρτιών. Η Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα στηρίζονται στην λειτουργία και τις πρακτικές των κομμάτων. Συνεπώς η καταγραφή των αιτιών και των λαθών απο τους ίδιους τους συντελεστές της χρεωκοπίας, αποσκοπεί πρωτίστως στην ενίσχυση της αυτογνωσίας τους και την αποφυγή παρόμοιων λαθών, πολλώ δε μάλλον την στιγμή όπου διεκδικούν εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας μας.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση συνιστά την ιστορική ευκαιρία για τα κόμματα, αφενός μεν προκειμένου να κάνουν την αυτοκριτική τους, αφετέρου δε να θωρακίσουν θεσμικά την Πολιτεία απέναντι στα φαινόμενα τα οποία παρείσφρυσαν κατά την Μεταπολίτευση, υπονομεύοντας την Δημοκρατία και ενισχύοντας ταυτόχρονα την Διαπλοκή, την Διαφθορά, την Ολιγαρχία και την αναξιοκρατία. Επομένως οι στόχοι της Αναθεώρησης οφείλουν να ενισχύουν την Δημοκρατική εμβάθυνση, της ενίσχυση της Δικαιοσύνης και την εμπέδωση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής Δικαιοσύνης.

Τα ζητήματα της κατάργησης του επονείδιστου Νόμου περί «Μη» Ευθύνης, της Εργασίας, της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Ασφάλισης, η κατοχύρωση του Νερού ως Δημόσιο αγαθό, η απλή αναλογική και τα Δημοψηφίσματα, συνιστούν βασικούς Πυλώνες για μια ευνομούμενη Πολιτεία και ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου.

Παρατηρούμε όμως, απο την αντιπολίτευση διάθεση αντιμετώπισης των μεγάλων αυτών θεμάτων με την λογική της ρώσικης ρουλέτας. Παρά το γεγονός ότι το πνεύμα του νομοθέτη επιδιώκει ευρεία συναίνεση σε μείζονα θέματα, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι αλλαγές αυτές είτε δεν θα υλοποιηθούν, είτε θα συνιστούν αποτέλεσμα στενών κομματικών επιλογών στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία.

Προφάνως, κάποιοι βασικοί συντελεστές του πολιτικού συστήματος, δεν έχουν ακόμη διδαχθεί απο τα λάθη, την νοσηρή νοοτροπία και τις παθογένειες του παρελθόντος. Οι φύλακες όμως πλέον έχουν γνώση. Εφόσον σε μείζονα ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, κατά την κοινοβουλευτική Διαδικασία, δεν υπάρξουν Δημόσιες Δεσμεύσεις και κοινή συναίνεση όλων των πολιτικών Δυνάμεων για την κατεύθυνση των Αναθεωρητικών Διατάξεων, απαιτούνται τότε καθαρές λύσεις.

Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε αδιέξοδα, ούτε εκβιασμοί. Δύναται κάλλιστα η δυνατότητα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Προϋπολογισμό, μαζί με τις Ευρωεκλογές να στηθεί ακόμη μια κάλπη με ένα πολλαπλό ερωτηματολόγιο στο οποίο την λύση θα δώσουν οι Έλληνες πολίτες. Το Δημοψήφισμα συνιστά την προσήκουσα Δημοκρατική διέξοδο για όλα τα κυρίαρχα ζητήματα, εφόσον δεν θα μπορέσουν οι πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν,

Η μεγάλη Δημοκρατική παράταξη των πολιτών, η οποία διαπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια, θα δώσει με ευρεία πλειοψηφία, τις Δημοκρατικές, Προοδευτικές και Δίκαιες λύσεις απέναντι στα συντηρητικά και Ολιγαρχικά σχέδια, τα οποία πιθανό να θέλουν να ναρκοθετήσουν την Συνταγματική Αναθεώρηση, αναδιατάσσοντας σε αυτή την περίπτωση ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Οι Πολιτικές Δυνάμεις θα διατυπώσουν με παρρησία τις θέσεις τους υπό το φώς και θα δεσμευτούν απο τις αποφάσεις των πολιτών.

Απέναντι σε εκείνους, οι οποίοι μπορούν να σπεύσουν να επιχειρηματολογήσουν ότι τα Δημοψηφίσματα μπορεί να διχάσουν την ελληνική κοινωνία, κάτι το οποίο πράγματι πρέπει να αποφεύγεται, για να διασφαλίζεται η ομόνοια και η ενότητα της κοινωνίας, υπάρχει Δημοκρατική Δικλείδα ασφαλείας, η οποία είναι η ευρεία πλειοψηφία, όπως ένα ποσοστό της τάξης του 60%, προκειμένου το Δημοψήφισμα να έχει δεσμευτικό αλλά και ενωτικό χαρακτήρα.

Η Ελληνική κοινωνία απαιτεί μεγάλες Δημοκρατικές Θεσμικές τομές και δεν μπορεί πλέον επουδενί να επιτρέπει μικροπολιτικά παιχνίδια σε μείζονα ζητήματα, όπου αφορούν το παρόν και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας.

Δημοφιλή