Τέλος χρόνου για τα κόκκινα δάνεια

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που έχει μπροστά της η Ελληνική πλευρά για να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο είναι περιορισμένος

Το σχέδιο που θα δώσει λύση στο γρίφο των «κόκκινων» δανείων έχουν βάλει στην πρώτη θέση της ατζέντας τους οι Θεσμοί εν όψει της επιστροφής στους στην Αθήνα στο πλαίσιο του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου. Το μήνυμα που έρχεται από όλες τις πλευρές είναι το ίδιο: «πρέπει να βρεθεί λύση για τη μείωση των NPLs και μάλιστα γρήγορα».

Η πίεση από τους Θεσμούς, αλλά και του αρμόδιους Ευρωπαϊκούς τραπεζικούς φορείς ασκείται σε όλα τα πεδία. Ενδεικτικό της πίεσης είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται ώστε να βρεθεί το τελικό σχήμα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που έχει μπροστά της η Ελληνική πλευρά για να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμοι προκειμένου να παρατείνουν το χρονικό περιθώριο που έχουν δώσει στην κυβέρνηση για να τους παρουσιάσει τις τελικές λύσεις.

Ο γρίφος γίνεται ακόμα πιο δύσκολος από τη στιγμή που η λύση που θα επιλεγεί για την μείωση των τραπεζικών μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να συνδυαστεί με το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου μείωσης των «κόκκινων» δανείων προκειμένου να παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους επικεφαλής των Θεσμών πριν αυτοί συναντηθούν στην Αθήνα με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Είναι προφανές ότι η πορεία των συνομιλιών για το θέμα θα κρίνει πολλά σχετικά με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των Θεσμών. Σε αυτό το χρονικό σημείο οι δανειστές περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελληνική πλευρά, προκειμένου να σχηματίσουν συγκεκριμένη εικόνα για το πλαίσιο της λύσης την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αν και οι βασικοί άξονες είναι ήδη γνωστοί, καθώς το νέο πλαίσιο θα βασιστεί στο Ιταλικό μοντέλο, οι Θεσμοί περιμένουν τις τελικές προτάσεις προκειμένου να τις αξιολογήσουν. Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος καθώς το σχέδιο θα πρέπει να έχει πάρει την τελική του μορφή, ιδανικά πριν το Eurogroup του Μαρτίου, προκειμένου σε εκείνη τη συνεδρίαση να το αξιολογήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγγραφή εκθέσεων

Ο υψηλός βαθμός προτεραιότητας για το θέμα των κόκκινων δανείων δεν σημαίνει ότι η ατζέντα των δανειστών δεν θα περιλαμβάνει και την υπόλοιπη λίστα με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα να απασχολήσει επίσημα τις συνεδριάσεις των Eurogroup, τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των EuroWorking Group, με πρώτο σταθμό στις 31 Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα γίνει η αποτίμηση της επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα και θα ελεγχθούν τα πρώτα κείμενα των επικεφαλής σχετικά με την μεταμνημονιακή πρόοδο της Ελληνικής Οικονομίας, προκειμένου να ξεκινήσει η συγγραφή της έκθεσής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Δημοφιλή