ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2021 11:47 EEST | Updated 15/06/2021 11:48 EEST

Τέλος οι μάσκες σε κλειστούς χώρους στο Ισραήλ

Η καλή επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει την άρση και του τελευταίου μέτρου της πανδημίας.

Amir Levy via Getty Images

Χωρίς μάσκες θα κυκλοφορούν από σήμερα σε κλειστούς δημόσιους χώρους οι πολίτες στο Ισραήλ, αφού το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να άρει και τελευταίο μέτρο που είχε παραμείνει σε ισχύ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.

Το Υπουργείο δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις. Εργαζόμενοι ή φιλοξενούμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει σε ιδρύματα , εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή γηροκομεία, άτομα που βρίσκονται καθ′ οδόν για καραντίνα και ταξιδιώτες σε πτήση.

Το Υπουργείο Υγείας δεν αναφέρθηκε στα σχολεία. Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θα εξακολουθούσαν να απαιτούνται μάσκες επειδή η πλειονότητα των παιδιών κάτω των 16 ετών δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η πτωτική τάση και αν πετύχει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, θα υπάρξει νέα συζήτηση για τα σχολεία.

Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει επίσης να επικαιροποιεί τον κατάλογο των κόκκινων χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα για 10 ημέρες κατά την επιστροφή τους. 

Στις αρχές Ιουνίου το Ισραήλ χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά διατήρησε τα δρακόντεια μέτρα για τους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για επιτακτικές οικογενειακές ανάγκες και όλοι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός και αν έχουν αρνητικό τεστ που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία.

Η συμφωνία με τη Pfizer

Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, χάρη σε μια συμφωνία που σύναψε με την εταιρεία Pfizer, η οποία παρέδωσε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα που θα λάμβανε από τις ισραηλινές αρχές για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού. Το Ισραήλ διαθέτει ψηφιοποιημένες βάσεις με τα ιατρικά δεδομένα του πληθυσμού του. Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι (το 55% του πληθυσμού) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Από την αρχή της πανδημίας μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό περισσότεροι από 839.000 άνθρωποι και 6.428 πέθαναν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόνο τρία κρούσματα. Συνολικά, σήμερα, οι ασθενείς ανέρχονται σε 205 και από αυτούς οι 53 νοσηλεύονται.

Πηγή: Times of Israel