Τέλος στα σενάρια για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής από τον Ν. Βούτση

Δεν θα αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, ξεκαθάρισε ο Νίκος Βούτσης.
Alkis Konstantinidis / Reuters

Ήταν λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, όταν ο Νίκος Βούτσης μπήκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών με στόχο να βάλει τέλος στα σενάρια περί αλλαγής του Κανονισμού.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση που έκανε, οι έξι βουλευτές οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής τον ενημέρωναν για την επιθυμία τους η ψήφος τους από εδώ και πέρα να προσμετράται με εκείνες των βουλευτών της συμπολίτευσης. Έτσι τελειώνει –τουλάχιστον για την ώρα- το θέμα των 151 βουλευτών που θα κληθούν να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια που ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή, καθώς οι ψήφοι των 6 θα προστίθενται στους 145 κυβερνητικούς βουλευτές.

Το τι θα έκαναν οι έξι βουλευτές ήταν και ερώτηση που είχε τεθεί από τους δημοσιογράφους προς τον Νίκο Βούτση, ο οποίος είχε απαντήσει με νόημα χρησιμοποιώντας τη φράση : «κοντός ψαλμός..». Τελικά ήταν όντως πολύ κοντός ο ψαλμός….

Πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής έσπευσε το απόγευμα να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους του τύπου, με προφανή στόχο να λύσει απορίες σχετικά με τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και να τοποθετηθεί για την πιθανότητα αλλαγών του. Θυμίζουμε ότι τα σενάρια που έκαναν λόγο για προσπάθειες διάσωσης κοινοβουλευτικών ομάδων –δηλαδή των ΑΝΕΛ και δευτερόντως του Ποταμιού- είχαν προκαλέσει ομαδικά πυρα της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ, κατά του Προέδρου της Βουλής.

Ας δούμε τα βασικότερα σημεία του Νίκου Βούτση στην τοποθέτηση του προς τους δημοσιογράφους:

Τι θα γίνει με την ΚΟ των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό;

Όπως είπε ο κ. Βούτσης, η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά από τους Ανέξαρτητους Έλληνες κατέθεσε επίσημη πρόταση για την ερμηνεία του κανονισμού, σχετικά με την συγκρότηση κοινοβουλευτικών ομάδων. Το ουσιαστικό θέμα είναι αν μπορεί να διατηρηθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ μετά την προσχώρηση του Αριστείδη Φωκά που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και εφόσον ανεξαρτητοποιηθεί ο Τέρενς Κουίκ που θα πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι σήμερα ή αύριο θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, διευκρίζοντας όμως ότι αυτή η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική.

Θα υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό;

Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές με στόχο τη διάσωση κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως τόνισε ο Νίκος Βούτσης. Μάλιστα υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έκανε, τονίζοντας πολλές φορές ότι υπάρχει απόλυτη θεσμική προσήλωση κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι και η επιστολή Τσίπρα είναι στο πλαίσιο αυτής της θεσμικής προσήλωσης.

Θα διασωθούν προνόμια των αρχηγών που μένουν χωρίς ΚΟ;

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν υπήρξε καν αίτημα για αλλαγή του κανονισμού από κόμματα που έμειναν ή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Πάντως παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος θεωρούσε εύλογο να διατηρηθεί το status κάποιων πολιτικών αρχηγών που θα έμεναν χωρίς ΚΟ.

Τι γίνεται αν διαλυθεί μία ΚΟ; Μπορεί να επανασυγκροτηθεί;

Ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι από την στιγμή που διαλύεται μία κοινοβουλευτική ομάδα, για την επανασυγκρότηση της δεν θα απαιτούνται πια 5 βουλευτές αλλά 10.

Τι είπε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο που οδήγησε στην αναβολή της παραίτησης του;

Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Βούτσης, ήταν απόφαση του βουλευτή η αναβολή της παραίτησης. Ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι απλώς εξήγησε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει η παραίτηση του, δηλαδή τον κίνδυνο άμεσης διάλυσης των ΑΝΕΛ.

Μπορούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα;

Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, μόνο όμως με την συγκρότηση κόμματος για την οποία απαιτείται κατάθεση σχετικού αιτήματος στον Άρειο Πάγο.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Βουλής πέταξε το γάντι στη Νέα Δημοκρατία για την κριτική που δέχθηκε, τονίζοντας ότι είναι η 4 φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση απειλεί με πρόταση μομφής. Όπως υποστήριξε ο κ. Βούτσης, όποιος θέλει μπορεί να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία και ότι θα ήταν σημαντικό για τον ίδιο να είχε την ευκαιρία να πει τι σημαίνει απόλυτη θεσμική προσήλωση.

Δημοφιλή