Τέμπε: Η φυλή του Αμαζονίου που ζωγραφίζει τα πρόσωπά της για έναν ξεχωριστό λόγο

Μαύρο και κόκκινο στα σώματά τους. Γιατί επιλέγουν όμως αυτά τα χρώματα;
ASSOCIATED PRESS

H φυλή Τέμπε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει μια παράδοση. Τα μέλη της ζωγραφίζουν το σώμα τους κατά τη διεξαγωγή γάμων προκειμένου να δείξουν πως ενηλικιώθηκαν και είναι έτοιμα για πόλεμο και άμυνα όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Χρησιμοποιούν τη μαύρη βαφή που εξάγεται από ένα τοπικό δέντρο ώστε να αναδείξουν τη στιγμή της πρώτης ενηλικίωσης και μαλακώνουν το σκούρο με κόκκινη βαφή ώστε να δείχνουν ετοιμοπόλεμοι.

Τα μέλη της φυλής -όπως και οι πρόγονοί τους- ζωγραφίζουν στο δέρμα τους αστέρια, ήλιους και τη σελήνη αποδεικνύοντας έτσι την επαφή που πάντα είχαν με τον ουρανό.

ASSOCIATED PRESS

Μερικές φορές αυτά παίρνουν το σχήμα πεταλούδων ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ζώα που κυκλοφορούν στη ζούγκλα.

«Τα σχέδια των Τέμπε είναι τα ιστορικά σημάδια του λαού μας», δήλωσε η Σάντρα μιλώντας στο Associated Press. «Οι ζωγραφιές που κάνουμε στο σώμα μας είναι η απόδειξη της επαφής μας με τη φύση», συμπλήρωσε η δασκάλα στο σχολείο του χωριού Τεκόχα, του οποίου οι τοίχοι είναι επίσης σχεδιασμένοι με αντίστοιχες ζωγραφιές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εκείνη φορούσε μια μάσκα και σκουλαρίκια φτιαγμένα από κίτρινα και κόκκινα φτερά.

ASSOCIATED PRESS

Τα παιδιά των Τέμπε πηγαίνουν στο σχολείο και μαθαίνουν τις παραδόσεις της φυλής ενώ μεγαλώνουν μιλώντας πορτογαλικά. Η μητρική τους γλώσσα είναι η Τενετεχάρα που είναι μέρος της γλωσσικής οικογένειας Τούπι Γκουαράνι.

Οι έφηβοι παίζουν ποδόσφαιρο, κολυμπούν σε ποτάμια και βοηθούν τις οικογένειες τους στο ψάρεμα. Οι γυναίκες συμμετέχουν σε οργανώσεις και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι γυναίκες επίσης διδάσκουν τα παιδιά για τον πολιτισμό τους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η φυλή, τα έθιμα και τη συνύπαρξη στο χωριό», ανέφερε η Σάντρα. «Οι γυναίκες αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι στην κοινότητα».

Συγκρούσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα ανάγκασαν μερικά από τα μέλη των Τέμπε να κάψουν φορτηγά και οχήματα ανθρώπων που πάτησαν τα εδάφη τους παράνομα.

«Ο Αμαζόνιος τελειώνει και γι′ αυτό είμαστε εδώ. Έτσι θα υπάρχει για πάντα», τόνισε ο Λιβοράλ Τέμπε, αρχηγός και ιδρυτής του χωριού Τεκόχα όπου ζουν περίπου 600 μέλη της φυλής.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Δημοφιλή