ΔΙΕΘΝΕΣ
06/12/2019 14:21 EET

Την επανέφεραν στη ζωή μετά από 6 ώρες ανακοπής καρδιάς

Έκπληκτοι ακόμα και οι γιατροί.

Μια 34χρονη γυναίκα από την Βρετανία επανήλθε στη ζωή μετά από 6ωρη ανακοπή καρδιάς. 

Η Όντρεϊ Σόμαν, υπέστη σοβαρή υποθερμία κατά τη διάρκεια εκδρομής με τον άντρα της σε βουνό της Ισπανίας, τον Νοέμβριο.  

Οι Ισπανοί γιατροί, που δηλώνουν και εκείνοι έκπληκτη, είπαν ότι ήταν η μεγαλύτερη ανακοπή καρδιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία. 

Η 34χρονη, που ζει στη Βαρκελώνη, είχε αρχικά δυσκολία στην ομιλία και την κίνηση ενώ ήταν σε εκδρομή στα Πυρηναία με τον σύζυγό της, και λίγο αργότερα έχασε τις αισθήσεις της.  

Η κατάστασή της χειροτέρευε όσο περίμεναν για βοήθεια και ο σύζυγός της Ρόχαν πίστευε ότι έχει πεθάνει. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν είπε ότι προσπαθούσε να βρει σφυγμό αλλά δεν έβρισκε, ούτε ανέπνεε.   

Όταν έφτασε βοήθεια μετά από δύο ώρες, η θερμοκρασία του σώματός της είχε πέσει στους 18 βαθμούς Κελσίου. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο Vall d’Hebron, η 34χρονη δεν είχε σφυγμό.  

video

Όμως ακριβώς το γεγονός ότι το σώμα της είχε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, ήταν αυτό που την έσωσε, είπαν οι γιατροί. Η υποθερμία είχε βοηθήσει το σώμα της και τον εγκέφαλο από το να επιδεινωθούν, παρόλο που ήταν αυτή που την έφερε σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό γιατί με το κρύο, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα όργανα έχουν ανάγκη από λιγότερο αίμα και οξυγόνο και αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να προφυλάσσεται.

«Αν είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή για τόσες ώρες σε κανονική θερμοκρασία σώματος, θα ήταν νεκρή τώρα». 

Αρχικά οι γιατροί στο νοσοκομείο έκαναν ότι έπρεπε για να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός της. Με ένα πρωτοποριακό μηχάνημα, αφαίρεσαν το αίμα, το ενίσχυσαν με οξυγόνο και το επανέφεραν στην ασθενή.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, και μόνο όταν η θερμοκρασία του σώματος έφτασε στους 30 βαθμούς, επιχείρησαν να την επαναφέρουν στη ζωή. Και τα κατάφεραν. 

Η Όντρεϊ βρήκε από το νοσοκομείο 12 ημέρες αργότερα, με τα μόνα σημάδια από την περιπέτειά της να είναι μια δυσκολία στην κίνηση των χεριών, λόγω της υποθερμίας. 

Οι γιατροί είχαν φοβηθεί για νευρολογικά προβλήματα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα επιστημονικά δεδομένα ανθρώπων που επανήλθαν στη ζωή μετά από τόσες ώρες ανακοπής. 

Η ίδια είπε ότι δεν θυμάται τίποτα από αυτές τις 6 ώρες.   

«Είναι σαν ένα θαύμα» είπε.

Πηγή: BBC