ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2018 13:34 EEST

Την επιβολή χρηματικής εγγύησης στην αγορά πλαστικών μπουκαλιών εξετάζει η Μ. Βρετανία

Velvetfish via Getty Images

Να ενισχύσει την ανακύκλωση πλαστικών φιαλών αποπειράται με νέο νόμο η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τον οποίο οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό χρηματικής εγγύησης όταν αγοράζουν γυάλινες και πλαστικές φιάλες μιας χρήσης καθώς και δοχεία από αλουμίνιο και χάλυβα. Το μέτρο αναμένεται να αυξήσει τις τιμές αλλά οι καταναλωτές θα λαμβάνουν πίσω το χρηματικό ποσό με την επιστροφή των άδειων φιαλών. 

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και του μεγέθους της χρηματικής εγγύησης. 

Η σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης έρχεται μετά την προβολή της σειράς Blue Planet II η οποία ανέδειξε την υπαρκτή απειλή της μόλυνσης των ωκεανών και παρουσίασε εικόνες άγριων ζώων να τρώνε πλαστικό. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Michael Gove, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη χρήση πλαστικού έχει επιφέρει χάος στο θαλάσσιο περιβάλλον και ότι τα απορριπτόμενα πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια καταλήγουν σε πεζοδρόμια και ποτάμια, λίμνες και θάλασσα. 

Υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι του Ην. Βασιλείου χρησιμοποιούν περίπου 13 δισ. πλαστικές φιάλες το χρόνο αλλά περισσότερο από τα 3 δισ. αυτών δεν ανακυκλώνονται. 

Αντίστοιχοι νόμοι στη Βόρεια Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικού. 

(Πηγή: bbc.com)

Sponsored Post