ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/05/2019 07:28 EEST | Updated 03/05/2019 07:29 EEST

Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

1,4 εκατ. άτομα εκτιμάται πως θα ωφεληθούν.

Pacific Press via Getty Images

Όλα είναι έτοιμα και το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία με έως και 120 δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,4 εκατ. οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ οι οποίοι αποτελούν τους εν δυνάμει ωφελούμενους, θα πρέπει να περιμένουν λίγες ημέρες ακόμα ώστε να δουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018, ενώ βασική προϋπόθεση θα είναι να έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές για το 2019 προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Εάν οι υποχρεώσεις αυτές είναι τακτοποιημένες, τότε οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις παλαιότερες οφειλές τους με έως και 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ, ενώ για τους αγρότες, η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 30 ευρώ.

Σε περιπτώσεις εργοδοτών οι οποίοι έχουν οφειλές προς το ΙΚΑ τα πρόστιμο θα μειώνονται κατά 50%, ενώ αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Αναφορικά με τις τις οφειλές μη μισθωτών που έχουν δημιουργηθεί από την 1/1/2002 έως και 31/12/2016, θα γίνεται επανυπολογισμός με το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών. Οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι μεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραμένουν ως έχουν χωρίς επανυπολογισμό, αλλά με κούρεμα προσαυξήσεων 85%.

Με τον επανυπολογισμό ασφαλισμένοι- οφειλέτες 
στον πρ. ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ που χρωστούν συνολικά 14,5 δις. ευρώ θα επωφεληθούν, ενώ 80.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες των οποίων οι συντάξεις έχουν «παγώσει» καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους ορο τα Ταμεία.

Ο επανυπολογισμός μπορεί να μειώνει σημαντικά την οφειλή, ωστόσο μειώνει τη μελλοντική τους σύνταξης, καθώς το ποσό υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ωστόσο μετά τον επανυπολογισμό και εφόσον η οφειλή είναι κάτω από τα προβλεπόμενα όρια θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης θα πρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση, να αποπληρώσει το χρέος μέχρι το απαιτούμενο όριο και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.