ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/01/2019 09:40 EET | Updated 27/01/2019 09:46 EET

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή η ενταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Ηδη η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης.

Για την κυβέρνηση θα είναι ένα διάλλειμα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, καθώς από την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή αναμένεται να έρθει για κύρωση το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι και σε αυτό θα αναδειχθούν οι διαφορές στο χώρο της ΝΔ, καθώς η αρνητική στάση της ΝΔ θα την αποξενώσει και στο ΝΑΤΟ και στους ΝΑΤΟΪκούς θεσμούς (π.χ. κοινοβουλευτική διάσκεψη).


Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ασκεί βέτο για την πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., αλλά δεν είπε ότι θα κάνει κάτι ανάλογο και για το ΝΑΤΟ. Πάντως ήδη η ΝΔ έχει ανακοινώσει (με δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη) ότι θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης.


Μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανακοινωθεί στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ. Ακολούθως οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 29 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο εισδοχής και θα το στείλουν στις χώρες τους για να κυρωθεί με την διαδικασία που ορίζει κάθε εθνική νομοθεσία. Η ΝΑΤΟϊκή διαδικασία μπορεί να κρατήσει από 1 ημέρα έως 1 εβδομάδα.


Αμέσως μετά η ελληνική Βουλή θα κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης, κάτι που αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.