ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/02/2018 20:08 EET

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών της τέταρτης αξιολόγησης. Τα αγκάθια στα 88 προαπαιτούμενα

George Vitsaras / SOOC

Την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος επαφών κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Στόχος είναι έως τότε να έχουν εντοπιστεί τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στα 88 προαπαιτούμενα ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν χωρίς καθυστερήσεις.

Το Δημόσιο και οι αλλαγές είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προαπαιτούμενου με αντικειμενικές δυσκολίες. Ειδικά η τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών αναμένεται πως ίσως πάει και μετά το ορόσημο του Ιουνίου.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά την πρώτη συνάντηση με τους δανειστές πως αυτό που επιχειρείται στην τρέχουσα φάση είναι να καταγραφούν όλες οι δυσκολίες των προαπαιτούμενων με στόχο η τέταρτη αξιολόγηση να έχει κλείσει τον Μάιο και τον Ιούνιο να υπάρξει η λεγόμενη παγκόσμια συμφωνία και για το χρέος.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ η ίδια πηγή θεώρησε το ζήτημα λήξαν, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί ούτε το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, ούτε ευρύτερα το δημοσιονομικό.

Αύριο, Τρίτη αναμένονται περισσότερες συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα, ενώ πυκνό πρόγραμμα επαφών αναμένεται την Τετάρτη.