Την προεδρία των ΗΠΑ ως ανεξάρτητος θέλει ο πρώην Mr Starbucks

Αν και Δημοκρατικός, στηλιτεύει τις προτάσεις τους για το σύστημα Υγείας ως μη ρεαλιστικές.
ASSOCIATED PRESS

Ήταν πάντα Δημοκρατικός, αλλά τώρα γυρνά την πλάτη στην προηγούμενη παρέα του και σκέφτεται να διεκδικήσει την επόμενη προεδρία των ΗΠΑ ως ανεξάρτητος.

Ο λόγος για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και πρώην CEO των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, πρώην επικεφαλής της Starbucks, ο οποίος στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS «60 minutes» είπε ότι «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, ως ανεξάρτητος, αφήνοντας αιχμές για τους Δημοκρατικούς και το πρόγραμμα για την Υγεία. Ειδικότερα χαρακτήρισε τις προτάσεις τους ως μη ρεαλιστικές και οικονομικά ανέφικτες.

«Κάθε Αμερικανός αξίζει να έχει πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε. «Αλλά αυτό που προτείνουν οι Δημοκρατικοί είναι το ίδιο ψευδές με τον τείχος - δηλαδή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κάτι που η χώρα δεν μπορεί να αντέξει».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είπε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2020, «ως ανεξάρτητος κεντρώος εκτός του δικομματικού συστήματος». Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κατεβαίνει με τους Δημοκρατικούς, ο αυτοχαρακτηριζόμενος «αιώνιος Δημοκρατικός», είπε ότι τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί «δεν κάνουν ποτέ αυτό που είναι απαραίτητο για τον αμερικανικό λαό και αφοσιώνονται καθημερινά σε μια ρεβανσιστική πολιτική». «Βλέπω εξτρεμιστές και στις δύο πλευρές», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι τα δύο κόμματα είναι υπεύθυνα για τη διόγκωση του κρατικού χρέους της χώρας στα 21,500 τρισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτηρίζοντάς το «ένα επικίνδυνο παράδειγμα (...) αποτυχίας έναντι της συνταγματικής ευθύνης τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σουλτς εκφράζει ανησυχίες για το χρέος και ίσως έτσι εξηγούνται και τα σχόλια για το σύστημα Υγείας. Εικάζεται ότι θα προτείνει πρόγραμμα «Υγεία για όλους», όπου η νέα κυβέρνηση θα καλύπτει τους πάντες, χωρίς ασφάλιστρα και χωρίς έξοδα που δε επιστρέφονται - ένα ανάλογο πρόγραμμα είχε προτείνει ο Μπένι Σάντερς και το είχαν υποστηρίζει πολλοί Δημοκρατικοί.

Ο Σουλτς μεγάλωσε σε λαϊκή συνοικία της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια έκανε περιουσία κατά τη δεκαετία του 1980 στη βορειοδυτική Πολιτεία της Ουάσινγκτον και οικοδομώντας την αυτοκρατορία της αλυσίδας Starbucks. Παραιτήθηκε το καλοκαίρι λέγοντας ότι ανησυχεί πολύ για τον αυξανόμενο διχασμό του Αμερικανικού λαού και ήθελε να σκεφτεί πως μπορεί να βοηθήσει τη χώρα του.

Η αξία της περιουσίας του φτάνει τα 3 δισ. δολάρια.

Mr. Crappuccino

Από τη στιγμή που έκανε τις ανακοινώσει, το twitter πήρε φωτιά, μετονομάζοντάς τον από Mr. Starbucks σε Mr. Crappuccino (εκ του crap και του καπουτσίνο). Πολλοί χαρακτηρίζουν κακή αυτή την απόφαση, αφού αυτός θα είναι που θα διχάσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητος, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο Τραμπ και να επανεκλεγεί.

(Με πληροφορίες από HuffPost US)

Δημοφιλή