ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2019 07:27 EET

Την Τρίτη η ψηφοφορία που αφορά τη συμφωνία για το Brexit. Τι θα γίνει αν καταψηφιστεί

Έπειτα από την πενταήμερη συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές θα αποφασίσουν για τον τρόπο που θα εγκαταλείψει τελικά η Βρετανία την ΕΕ

Associated Press

Πιο έκρυθμη από ποτέ μοιάζει να είναι η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία μπαίνοντας στην τελική ευθεία που θα κρίνει την τύχη της συμφωνίας για το Brexit μία μόλις ημέρα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως όλα δείχνουν, το διάστημα που μεσολάβησε από την αναβολή της ψηφοφορίας τον Δεκέμβριο δεν ηρέμησε τα πολιτικά πνεύματα. Ένα μόλις 24ωρο πριν την πραγματοποίηση της κρισιμότατης αυτής ψηφοφορίας, στο Κοινοβούλιο φαίνεται να κυριαρχεί η «αρνητική» τάση ενώ οι επιλογές της κυβέρνησης είναι περιορισμένες σε σημαντικό βαθμό.

Τα σενάρια που ακούγονται αυτή την ώρα είναι πολλά. Μήπως υπό την απειλή της «καθόλου συμφωνίας» αρκετοί βουλευτές αποφασίσουν να στηρίξουν την Τερέζα Μέι ή τελικά όσοι είναι αντίθετοι με την πρόταση της θα ανατρέψουν τελείως τα σχέδια που είχε μέχρι τώρα στο τραπέζι;

Έπειτα από μια πενταήμερη και εξαντλητική συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, την Τρίτη οι βουλευτές θα αποφασίσουν για τον τρόπο που θα εγκαταλείψει τελικά η Βρετανία την ΕΕ.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιανουαρίου ενώ θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν ενώ στη συνέχεια οι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου θα ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

H βρετανική HuffPost σε πρόσφατο δημοσίευμά της εξηγεί διεξοδικά όλα όσα θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που η συμφωνία της Τερέζα Μέι καταψηφιστεί αλλά και σε περίπτωση που τελικά το Κοινοβούλιο στηρίξει την πρότασή της.

Αν λοιπόν η Τερέζα Μέι καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκριση της συμφωνίας της, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ υπό τους όρους που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός και οι συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της διχοτόμησης της Ιρλανδίας στα σύνορα.

Αν όμως η συμφωνία της καταψηφιστεί, τα πράγματα θα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Ας μην ξεχνάμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπέστη ακόμα δυο ήττες. Την Τετάρτη το Κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «plan Β» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, αν χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάσει της τροπολογίας, η οποία υπερψηφίστηκε από 308 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων (297 την καταψήφισαν) δίνεται στη Μέι προθεσμία μόλις τριών ημερών για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία αν ηττηθεί την εβδομάδα αυτή. Μία ημέρα πριν, η κυβέρνηση της Μέι μετρούσε μία ακόμη ταπεινωτική ήττα, όταν 20 αντάρτες βουλευτές των Τόρις ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Εργατικούς ενάντια στο σενάριο του no-deal Brexit.

Η τροπολογία -που πρότεινε ο βουλευτής των Τόρις, Ντόμινικ Γκριβ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το σενάριο της «καθόλου συμφωνίας» θα δώσει στους βουλευτές των Τόρις την ευκαιρία να ψηφίσουν εναλλακτικά σχέδια για το Brexit-συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στην περίπτωση που όντως επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για το Brexit, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αυτή εκ νέου. Ωστόσο -δεδομένου ότι η ημέρα που έχει οριστεί για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η 29η Μαρτίου, απέχει μόνο μερικές εβδομάδες, πιθανότατα θα έχουμε παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Αν η Τερέζα Μέι όμως δεν συγκεντρώσει τον επιθυμητό αριθμό βουλευτών για την έγκριση της συμφωνίας αυτής, οι Εργατικοί θα μπορούσαν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν άλλωστε την Κυριακή το έγραφαν καθαρά. Οι Εργατικοί και ο Τζέρεμι Κόρμπιν μυρίστηκαν αίμα και ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά της Μέι. Μένει να δούμε αν θα το κάνουν πράξη. Ο ηγέτης των Εργατικών ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν έχει τις ψήφους για να προτείνει ψήφο δυσπιστίας κατά της Μέι και ζήτησε και από άλλα κόμματα να υποστηρίξουν μία τέτοια πρόταση. Μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα δρομολογούσε ακόμα και εκλογές...

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της προειδοποίησε με άρθρο της στην κυριακάτικη Express πως αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία θα επέλθει καταστροφικό ρήγμα αξιοπιστίας στη βρετανική δημοκρατία. Ολοκλήρωσε δε το μήνυμά της λέγοντας πως είναι η ώρα να σταματήσουν τα παιχνίδια και να γίνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα.