Τέσσερα απλά βήματα για να νιώσουμε καλύτερα αυτή την δύσκολη περίοδο

Συμβουλές από το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων που μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες τον καιρό της πανδημίας με αφορμή της παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου.
Senior woman with mask looking through window
Justin Paget via Getty Images
Senior woman with mask looking through window

Η πίεση που αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω της πανδημίας δημιουργεί συνθήκες που σχετίζονται με συναισθηματικά προβλήματα. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, ανεξαρτήτως συνθηκών. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, μια καλή ψυχική κατάσταση, το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων προτείνει έναν Οδηγό Συναισθηματικής Διαχείρισης για την διατήρηση μιας καλής Ψυχικής Υγείας με αφορμή της Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να διατηρήσουμε μια καλή ψυχική υγεία;

Ας βρούμε τι μας αρέσει

Είναι πολύ σημαντικό να εισάγουμε ασχολίες στη καθημερινότητά μας που μας κάνουν χαρούμενους. Επειδή αυτό ίσως να μας είναι λίγο δύσκολο καλό θα ήταν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ανακαλύψουμετι εμπειρίες μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.

Οδηγία: Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας για να θυμηθούμε ή να εντοπίσουμε τι μας αρέσει να κάνουμε. Ποιές εμπειρίες μας κάνουν ευτυχισμένους και χαρούμενους. Είναι μια βόλτα; Μια καλή συζήτηση; Η συγγραφή ή ζωγραφική; Η προσφορά σε άλλους; Ή ένα ταλέντο που έχουμε ξεχάσει ότι είχαμε; Ας καταγράψουμε όλες τις ανακαλύψεις μας. Ας τις μοιραστούμε με τον σύντροφό μας, τους φίλους ή την οικογένειά μας.

Ας βάλουμε ένα πρόγραμμα

Τώρα που γνωρίζουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους και χαρούμενους, ας βάλουμε αυτές τις ασχολίες στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας.

Οδηγία: Ας σχεδιάσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα ασχοληθούμε με αυτό που μας κάνει χαρούμενους για τουλάχιστον 5 λεπτά. Πιστευουμε οτι 5 λεπτά όλοι μπορούμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας.

Να γνωρίζουμε ότι αν ήμασταν στην κατηγορία των πολιτών που μας επηρέαζε ψυχικά η πανδημία θα μας είναι λίγο δύσκολο στην αρχή να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας. Είναι απολύτως λογικό. Μετά την τέταρτη, πέμπτη ημέρα θα αρχίσουμε να νιώθουμε πολύ καλύτερα.

Ας βρούμε παρέα

Ας μοιραστούμε τις αποφάσεις μας με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Ας εμπνεύσουμε φίλους και γνωστούς να μας ακολουθήσουν κι αςκάνουμε μαζί, αν είναι δυνατόν, τις καθημερινές ευχάριστες ασχολίες μας. Ας βρούμε παρέα κι ας μοιράσουμε την χαρά.

Οδηγία: Ας μοιραστούμε ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους με τον σύντροφο, την οικογένειά ή τους φίλους μας. Ας τους εμπνεύσουμε να βρουν και εκείνοι τις δικές τους χαρούμενες ασχολίες. Αν είναι εφικτό, ας ταιριάξουμε παρόμοιες ασχολίες μαζί τους.

Γινόμαστε ο άνθρωπος που πάντα θέλαμε

Οι φόβοι και η πίεση της εποχής δεν μας βοηθούν να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να επανεξετάσουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας. Ας βρούμε τον άνθρωπο που θα θέλαμε πάντα να είμαστε κι ας στρώσουμε τον δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλει θάρρος, επιμονή και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει! Ας βάλουμε περισσότερη αγάπη, ομορφιά και συμπόνια στη ζωή μας γιατί: Ό,τι προσφέρουμε, επιστρέφεται.

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε σε μια καλή ψυχική κατάσταση εμείς και η οικογένειά μας, την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ας θυμηθούμε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι

Προσοχή

Τα έντονα συναισθήματα μπορούν αν αντιμετωπιστούν σωστά, να αποφορτιστούν και να μην μας επηρεάζουν αρνητικά στο μέλλον.

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων και της μεθόδου Απελευθέρωσης Τραύματος: Expansion Method

Επιστημονική Επιμέλεια: Ιωάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.