ΤΟ BLOG
19/10/2021 13:31 EEST | Updated 19/10/2021 13:31 EEST

Τέσσερα χρόνια αλλάζοντας τις ζωές των ανθρώπων στον Κολωνό

Σε αυτήν την κοινότητα, παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Credits φωτογραφίας: ActionAid
.

Καμία αλλαγή δεν έρχεται με μαγικό ραβδί. Η αλλαγή στην οποία όλοι μας αποσκοπούμε είναι μια δυναμική διαδικασία εξέλιξης. Στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα το ξέρουμε καλά αυτό καθώς δουλεύουμε με στόχο την αλλαγή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το Κέντρο λειτουργεί από τον Μάιο του 2017 στην οδό Πέτρας 93 στον Κολωνό. Σε αυτήν την κοινότητα, παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα, εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, καθώς και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό μονογονεϊκών νοικοκυριών.

Σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια τη λειτουργία του Κέντρου, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Οι άνθρωποι του Κολωνού μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αποδεικνύοντας την ορθότητα της επιλογής μας αλλά και την πραγματική ανάγκη της κοινότητας. 

Με την πάροδο των χρόνων τοΚέντρο εξελίσσεται, αλλάζει, προσαρμόζεται. Ξεκινήσαμε με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων τα οποία ήρθαν να κουμπώσουν πάνω σ’ αυτά που ήθελαν οι άνθρωποι. Αξιολογήσαμε, συζητήσαμε, είδαμε τι χρειάζεται και τι όχι. Κάθε χρόνο ο απολογισμός μας γίνεται με κύριο άξονα τον άνθρωπο και τη θέση του στην κοινότητα. 

Οι άνθρωποι που μας επισκέπτονταν ήθελαν να εκπαιδευτούν, να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας. Αυτή η ανάγκη έφερε τα μαθήματα ελληνικών και αγγλικών για ενήλικες καθώς και ολοκληρωμένα προγράμματα εργασιακής ένταξης με συγκεκριμένο αντικείμενο κάθε φορά.

Άνεργοι, μακροχρόνια ή μη, υποστηρίζονται στη διαδικασία εύρεσης εργασίας από τους Εργασιακούς Συμβούλους που είναι πάντα δίπλα τους δίνοντάς τους κίνητρο μέσα από ομαδικά εργαστήρια και επιτυχημένα παραδείγματα εργασιακής ένταξης. 

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το Κέντρο κατευθύνονται ανάλογα σε υπηρεσίες και προγράμματα από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που τους υποστηρίζουν στα κοινωνικοπρονιακά ζητήματα.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν ότι μπορεί να δικαιούνται επίδομα από την πολιτεία ή ότι πρέπει να βγάλουν κάρτα ανεργίας για δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ. Τους ενημερώνουμε και τους βοηθάμε να συνεννοηθούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπάρχουν μετανάστες ή αιτούντες άσυλο οι οποίοι δεν ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωσή ή ότι πρέπει να έχουν εκκαθαριστικό για να εξυπηρετηθούν από υποστηρικτικές δομές.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν χρόνια φορολογική δήλωση είτε από αμέλεια είτε από οικονομική ανέχεια. Ο Σύμβουλος Οικονομικής Διαχείρισης του Κέντρου τους εξηγεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και πώς πρέπει να ρυθμίζουν τα οικονομικά τους. 

Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Στις μέρες μας δεν έχουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να λάβουν εκείνα τα ερεθίσματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη απαραίτητων πια δεξιοτήτων. Η οικονομική κρίση δυστυχώς αναγκάζει πολλούς γονείς να περιορίζουν στο ελάχιστο τα χρήματα για τις δραστηριότητες των παιδιών διότι έχουν κάτι πιο σοβαρό να σκεφτούν: Την επιβίωσή τους.

Στόχος μας είναι μέσα από τα προγράμματά μας να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά και τους εφήβους τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με παιδιά οικογενειών με υψηλότερο εισόδημα. Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια γνωρίσαμε παιδιά που δυσκολεύονται με τα μαθήματα του σχολείου και που δεν έχουν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο.

Παιδιά που ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα και χωρίς να μιλούν ελληνικά εντάχθηκαν στο ελληνικό σχολείο. Για αυτό το λόγο, πέρα από τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για όλες τις τάξεις, δημιουργήσαμε και ένα τμήμα ένταξης για παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή δε μιλούν καθόλου ελληνικά.

Οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ. Δυστυχώς τα κενά του συστήματος είναι πολλα. Μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου οι άνθρωποι που έχουν εξυπηρετηθεί είναι πάνω από 4000, στη συντριπτική πλειοψηφια τους άνεργοι, με πολύ χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα και στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πάνω από 400 άνθρωποι έχουν βρει εργασία ενώ πάνω από 1700 άνθρωποι έλαβαν εξειδικευμένη υποστήριξη για τη ρύθμιση οικονομικών και φορολογικών τους ζητημάτων.

Το έργο που γίνεται στον Κολωνό τα τέσσερα αυτά χρόνια είναι αυτό που βήμα-βήμα δημιουργεί το μαγικό ραβδί. Αυτό το μαγικό ραβδί που η μαγεία του έγκειται στο ταξίδι. Στη διαδικασία που προετοιμάζει για το ζητούμενο: Την Αλλαγή!