Τέσσερις λόγοι που μισήσαμε ως παιδιά την γυμναστική

Και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλή σχέση με την γυμναστική τώρα που μεγαλώσαμε.
Senior lady exercising indoors with her granddaughter
Justin Paget via Getty Images
Senior lady exercising indoors with her granddaughter

Οι εμπειρίες που έχουμε από την παιδική μας ηλικία είναι πολύ καθοριστικές για την συμπεριφορά που θα έχουμε στην ενήλικη ζωή μας. Αυτό ισχύει και για την σχέση μας με την γυμναστική.

Η γυμναστική δεν αφορά μονό το σωματικό κομμάτι και την φυσική μας υγεία. Παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και στην πνευματική μας υγεία. Αν βλέπουμε την γυμναστική με καλό μάτι το πιο πιθανό είναι να βελτιωθεί και η πνευματική μας υγεία. Αντίθετα, αν δεν έχουμε καθόλου καλές σχέσεις με την γυμναστική, κάθε φορά που θα κάνουμε προσπάθεια να γυμναστούμε θα αγχωνόμαστε.

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε σίγουρα ένα μέρος αυτής της στάσης πηγάζει από τα παιδικά μας χρόνια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να ισχύει αυτό. Ακολουθούν τέσσερις από αυτούς τους λόγους.

1. Η γυμναστική στο σχολείο

Σχεδόν για όλους το μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο ήταν η ώρα της ελευθερίας και ξεγνοιασιάς από τα υπόλοιπα μαθήματα, όπου θα παίζαμε με τους φίλους μας. Αυτό δεν ίσχυε για όλους γιατί πάντα υπήρχαν κάποιοι συμμαθητές μας που δεν τα πήγαιναν πολύ καλά με την γυμναστική και τα αθλήματα. Το πρόβλημα με την γυμναστική στο σχολείο είναι ότι ενώ από την μία ήταν μια ελεύθερη ώρα, από την άλλη μας υποχρέωνε όλους να συμμετάσχουμε σε κάποια δραστηριότητα. Αυτή η αναγκαιότητα της συμμετοχής μπορεί να έπαιξε ένα μικρό ρόλο για την στάση που έχουμε τώρα ως μεγάλοι με την γυμναστική.

2. Η πίεση να επιτύχουμε σε ένα ομαδικό άθλημα

Εκτός του σχολείου, όταν ήμασταν μικροί οι γονείς μας μας έγραφαν σε κάποιο άθλημα μαζί και με άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Είτε το συνεχίζαμε είτε το σταματάγαμε, τα αθλήματα από μόνα τους έχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στον καθένα μας. Ανάλογα με την πίεση που δέχεται το κάθε παιδί κατά την άθληση του εξαρτάται και πώς θα βλέπει και την γυμναστική γενικότερα. Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί έφηβοι πάσχουν από κατάθλιψη και πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό πιο σοβαρά μπορεί να βιώσουν υπερκόπωση από την τελειομανία μαζί και με άλλα προβλήματα υγείας. Γι′ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και επαγγελματίες που να αναγνωρίζουν το πρόβλημα και να προσπαθούν να βοηθούν τους νέους αθλητές να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

3. Η επιρροή των μέσων μαζικής επικοινωνίας

Τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές, ταινίες, περιοδικά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα προβάλουν το «τέλειο» σώμα που θα το αποκτήσουμε με την γυμναστική. Οι εικόνες και τα μηνύματα που προβάλλουν και καθημερινώς βλέπουν τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία. Επηρεάζεται ο τρόπος που βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους και πέφτει η αυτοεκτίμηση τους. Όλα κινούνται γύρω από το πώς «θα πρέπει» να είναι το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί συνδέουμε την γυμναστική με την απώλεια βάρους και όχι με την χαρά και την ευχαρίστηση. Άρα, μένει στο μυαλό μας σαν κάτι που πρέπει να κάνουμε και όχι σαν κάτι που θα κάνουμε για να βελτιώσουμε πνευματικά τον εαυτό μας.

4. Κάποιο συγγενικό μέλος δεν έχει καλές σχέσεις με την γυμναστική

Ως παιδιά απορροφάμε τα πάντα που συμβαίνουν γύρω μας ειδικά όταν προέρχονται από δικούς μας ανθρώπους. Για αυτό τον λόγο, αν κάποιο συγγενικό μέλος, ας πούμε οι γονείς μας, δεν είχαν καλή σχέση με την γυμναστική και το έδειχναν, αυτή η στάση μπορεί να πέρασε και σε εμάς. Για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να μην περνάμε αυτή τη στάση στα παιδιά μας. Δεν πρέπει να βλέπουν την γυμναστική ως υποχρέωση αλλά ως κάτι διασκεδαστικό – ακόμα και αν δεν ασχοληθούν καθόλου με κάποιο άθλημα.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλή σχέση με την γυμναστική τώρα που μεγαλώσαμε

Το κλειδί είναι να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με τη γυμναστική. Όσοι δεν έχουμε καλές σχέσεις με τη γυμναστική χρειάζεται προσπάθεια για να την αποκτήσουμε. Θα πρέπει να σκεφτούμε τι πραγματικά μας κάνει χαρούμενους και πώς θα επιλέγαμε να εξασκηθούμε αν η γυμναστική δεν είχε να κάνει με την απώλεια βάρους μας ή την εμφάνιση μας. Πάντα σκεφτόμασταν τι θα πρέπει να κάνουμε και όχι τι χρειαζόμαστε και θέλουμε εμείς να κάνουμε.

Για αυτό, αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική θα πρέπει να το πάμε χαλαρά. Να ξεκινήσουμε με κάτι απλό που θα μπορούμε να το συνεχίσουμε. Σαφώς μπορούμε να πειραματιστούμε με πολλά είδη γυμναστικής μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει. Αν είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε, μπορούμε πάντα να σύρουμε και τους φίλους μας μαζί μας στο γυμναστήριο. Αν πάλι δεν θέλουμε να πάμε σε κάποιο γυμναστήριο, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούμε να διαλέξουμε να κάνουμε γυμναστική στο σπίτι – ακόμα και με χωρίς εξοπλισμό.

Τη στάση αυτή θα πρέπει να τη μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές. Να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η γυμναστική είναι σημαντική για τον οργανισμό μας και μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική.

Γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

ΠΗΓΗ: HuffPost US