Τέσσερις τρόποι να παραμείνουμε ασφαλείς αυτό το καλοκαίρι

Αν θέλουμε διακοπές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
.
.

Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Η πανδημία του κορονοϊού μας έχει επηρεάσει όλους.

Σαφώς πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας όπως και των γύρω μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστούμε μέσα στο σπίτι και να μην χαρούμε τον καλοκαιρινό ήλιο. Πρέπει απλά να είμαστε προσεκτικοί.

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι να παραμείνουμε ασφαλείς το καλοκαίρι στα χρόνια του κορονοϊού.

1. Να ξεκουραστούμε αλλά να μην ξεχνάμε

Με το που μπήκε το καλοκαίρι όλοι μας ξεχάσαμε λιγάκι τον κορονοϊό – ίσως επειδή βλέπαμε να πέφτουν σιγά σιγά τα κρούσματα και να ανοίγει η τουριστική σεζόν στη χώρα. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι ακόμα εκεί έξω κα μπορεί να τον κολλήσουμε ή να τον μεταδώσουμε. Για αυτό πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια μας τακτικά και αποφεύγοντας μέρη με πολύ κόσμο. Σε περίπτωση που αμφιβάλλουμε καλό θα είναι να αποφύγουμε να πάμε τις διακοπές που σχεδιάζαμε και να πάμε απλά μια μονοήμερη εκδρομή σε μια κοντινή παραλία.

Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλοι θέλουμε να είμαστε έξω, σε γιορτές, πανηγύρια με φίλους και την οικογένεια μας. Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτήν την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά και φέτος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με ποιους ερχόμαστε σε επαφή. Αν θέλουμε να οργανώσουμε μια μικρή γιορτή στο σπίτι μπορούμε:

  • να καλέσουμε λίγα άτομα, φίλους ή την οικογένεια μας. Θα πρέπει η λίστα των καλεσμένων να είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

  • να πλύνουμε και να απολυμάνουμε όλες τις επιφάνειες πριν, κατά την διάρκεια και μετά την γιορτή μας

  • να διαμορφώσουμε τον χώρο έτσι ώστε να διατηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καλεσμένων

  • να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό

2. Να βγαίνουμε έξω με προσοχή

Οι αγορές από το διαδίκτυο έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και πολλές τοπικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Θα ήταν καλό να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές. Αν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα να αγοράσουμε ηλεκτρονικά ότι χρειαζόμαστε. Αντίθετα, αν πρέπει να πάμε οι ίδιοι να πάρουμε αυτά που θέλουμε θα ήταν καλό να ξέρουμε από πριν τι θέλουμε να αγοράσουμε και να μην χρονοτριβούμε μέσα στο κατάστημα. Πάντα να φοράμε μάσκα για τη δική μας ασφάλεια και των υπαλλήλων.

Αν θέλουμε να πάμε για φαγητό ή ποτό θα πρέπει και πάλι να είμαστε προσεκτικοί. Το προσωπικό, φυσικά, θα πρέπει να φοράει την μάσκα υποχρεωτικά. Όμως, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε σε αυτό. Καλό θα είναι να ζητήσουμε ένα τραπέζι σε εξωτερικό χώρο – αν προσφέρει αυτήν την δυνατότητα το μαγαζί - για μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε περίπτωση που αμφιβάλλουμε μπορούμε πάντα να βάλουμε μια μάσκα όσο είμαστε έξω για μεγαλύτερη ασφάλεια.

3. Να ταξιδεύουμε με προσοχή

Πολλοί έχουμε σκεφτεί πολλές εναλλακτικές λύσεις για να περάσουμε λίγες μέρες μακριά από το σπίτι μας. Η καλύτερη επιλογή είναι το εξοχικό ή το χωριό μας. Αλλά για όσους δεν έχουμε, καλύτερο είναι να κανονίσουμε κάποια μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή κάπου κοντά μας.

Σαφώς, η μεταφορά μας είναι καλύτερο να γίνει με δικό μας όχημα παρά με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Εντούτοις, αν θέλουμε να ταξιδέψουμε με πλοίο, αεροπλάνο, λεωφορείο ή τρένο θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκα και να απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας. Εκτός από τα κύρια αυτά μέτρα μπορούμε ακόμα:

  • να επιβεβαιώσουμε ότι το μέρος που θα ταξιδέψουμε ακολουθεί όλα τα μέτρα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση και ότι η διαμονή μας σε κάποιο δωμάτιο ή ξενοδοχείο είναι ασφαλής

  • να πάρουμε μαζί μας δικά μας είδη υγιεινής και καθαρισμού

  • να αποφύγουμε την επαφή με άλλους ταξιδιώτες όσο γίνεται

4. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι μας να είναι σαν να είμαστε έξω

Ήμασταν πολύ δημιουργικοί κατά την περίοδο της καραντίνας βρίσκοντας συνεχώς νέες ιδέες για να περάσουμε τον χρόνο μας χωρίς να βαρεθούμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα. Μπορεί να μην είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στο σπίτι, αλλά όσο χρόνο περνάμε μέσα στο σπίτι καλό θα ήταν να μην τον χαραμίζουμε σε άσκοπα πράγματα. Ας κάνουμε το σπίτι μας έναν από τους προορισμούς που θα θέλαμε να πάμε.

ΠΗΓΗ: The EveryGirl