CULTURE
18/02/2019 07:20 EET | Updated 18/02/2019 07:20 EET

Τέσσερις βόλτες στο Λονδίνο με την βραβευμένη αρχιτέκτονα Στέλλα Πιερή

Ποιες είναι σήμερα οι πιο hot γειτονιές; Που επενδύουμε; Πως διασκεδάζουμε; Η αρχιτέκτονας και εν μέρει local, Στέλλα Πιερή μας ξεναγεί στα αγαπημένα της μέρη.

ZoltanGabor via Getty Images

Είναι μεταξύ Ελλάδας, Αγγλίας και Κύπρου και πρόσφατα ανέλαβε το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής στην Ελευσίνα μέσω του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της Hellenic Seaplanes. Με πληθώρα διεθνών Αρχιτεκτονικών βραβείων, οι Pieris Architects και η αρχιτέκτονας Στέλλα Πιερή δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο από το 2009. 

Η Στέλλα Πιερή έχει γίνει εν μέρει local της μεγαλύτερης μητρόπολης της Ευρώπης και έτσι της ζητήσαμε κάτι διαφορετικό. Να μας υποδείξει τέσσερα σημεία για να επισκεφθεί κάποιος στο Λονδίνο, πέρα από τα κλασικά τουριστικά μέρη που θα σου υποδείξει μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ. 

Ποιες είναι σήμερα οι πιο hot γειτονιές; Που επενδύουμε; Πως διασκεδάζουμε;

Με αφορμή την τελευταία της παραμονή στην πόλη, μοιράζεται με τους αναγνώστες της HuffPost Greece τις τέσσερις αγαπημένες της βόλτες, με μια ματιά πιο αρχιτεκτονική.

1. Battersea - Αναγέννηση 

O σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Battersea

«Ένα σημείο που δεν παραλείπω να επισκέπτομαι από καιρό σε καιρό, είναι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Battersea γιατί στην δική μου οπτική αποτελεί μια εικόνα σύμβολο για μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Κεντημένες στον πολεοδομικό ιστό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του Λονδίνου, οι τέσσερις επιβλητικές καμινάδες και ο τούβλινος-”καθεδρικός ναός” κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Λονδρέζων ως σύμβολο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, της τεχνικής επινοητικότητας και της δημιουργικής παραγωγής.

claudiodivizia via Getty Images

Από την σύλληψη της ιδέας, ο μετασχηματισμός του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Battersea είναι γοητευτικά φιλόδοξος.  Τα σχέδια τοποθετούν αυτό το κτιριακό ορόσημο στην καρδιά ενός νέου παγκόσμιου προορισμού, μετατρέποντας το Battersea σε ένα νέο είδος ”πολιτισμικής ηλεκτροπαραγωγής” του 21ου αιώνα: δημιουργικό, πολιτιστικό και εμπορικό. Το όραμα της μεταμορφώσης του χώρου των 42 στρεμμάτων σε μια συναρπαστική νέα γειτονιά - όπου ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα μοναδικό μείγμα εστιατορίων, καταστημάτων, πολιτιστικών χώρων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Κάθε φορά που ταξιδεύω στο Λονδίνο φροντίζω να περνάω από το σημείο αυτό και να ανακαλύπτω τις αλλαγές που σταδιακά συντελούνται καθώς το μεγαλόπνοο αυτό project ολοκληρώνεται.

Mother in Battersea

Μου αρέσει να κάθομαι για Brunch στο Mother in Battersea, βιομηχανικής αισθητικής ιταλικό εστιατόριο που σερβίρει απλά, σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά σε φούρνο με ξύλα ή για lunch στο Cinnamon kitchen που προσφέρει αρωματικές ινδικές γεύσεις.  

Επίσης, κάνω πάντα μια στάση στο Battersea Power station design store ή στο μαγαζί του Battersea Animal Rescue Center, το οποίο βρίσκεται κοντά για να αγοράσω δώρα για φίλους». 

2. Camden city - μια αγορά χωρίς όρια   

MarioGuti via Getty Images

«Πάντα θεωρούσα τις υπαίθριες αγορές του Λονδίνου από τα πιο φιλόξενα μέρη. Από σπάνια μικροαντικείμενα και συλλεκτικά βινύλια, μέχρι κιτς διακοσμητικά και ρούχα, οι πάγκοι στα πεζοδρόμια κατά μήκος του δρόμου είναι γεμάτοι μικρούς ”θησαυρούς”, τόσο για εκείνους που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο, όσο και για εκείνους που δεν ξέρουν τι ακριβώς ψάχνουν. Θυμάμαι, όταν είχα πάει πρώτη φορά είχα πάρει ένα βινύλιο των Queen, ένα ζευγάρι trendy καρό sneakers και κάτι μεξικάνικα διακοσμητικά για να φτιάξω ένα ναό για τη μέρα των νεκρών από το House of Guadalupe. Όπως λέει και ο Peter Ackroyd «Το Λονδίνο πηγαίνει πέρα ​​από οποιοδήποτε όριο ή σύμβαση, περιέχει κάθε επιθυμία ή λέξη που έχει ειπωθεί ποτέ, κάθε δράση ή χειρονομία που έγινε ποτέ, κάθε σκληρή ή ευγενής δήλωση που εκφράστηκε ποτέ».

Στο Camden βρίσκει κανείς πάντα ένα ποικίλο μείγμα ανθρώπων νέων, καλλιτεχνών, επαγγελματιών, επιστημόνων και φοιτητών, ένα δυνατό κοκτέιλ αντιθέσεων: πλούτος και φτώχεια, μεγαλοπρέπεια και εγκατάλειψη, το πολύ παλιό και το πολύ νέο σε μια διαρκή αλληλεπίδραση. Η χαρακτηριστική πολυσυλεκτικότητα του Λονδίνου δεν είναι πουθενά αλλού περισσότερο έκδηλη παρά εδώ. 

White Art Shop Residences στο Camden

Ανεξάρτητα από την grunge αισθητική του το Camden είναι σήμερα το πιο αναπτυσσόμενο, δημιουργικό, ζωντανό και παλλόμενο σημείο του Λονδίνου. Εδώ μάλιστα, ολοκληρώσαμε πρόσφατα το project White Art Shop Residences, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του γραφείου μας στο Λονδίνο, αφού συνδυάζει την συνύπαρξη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της περιοχής. Το έργο αυτό συμπεριλάμβανε την ανακατασκευή διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Camden High Street και τμήματος του επί του παράλληλου δρόμου (mews), την αλλαγή χρήσης στους ορόφους και την επέκταση στο πίσω μέρος του ακινήτου για δημιουργία διαμερισμάτων και διώροφων κατοικιών. 

White Art Shop Residences στο Camden

Το Camden είναι δίπλα στο Regent Park. συστήνω απαραιτήτως μια βόλτα στο μαγικό αυτό πάρκο και ακόμα μερικές διευθύνσεις όπως το The blues Kitchen για μια δόση από live ερμηνείες με τραγούδια από τους μεγάλους ... Beatles, Robert Johnson, Big Bill Bronzy & Rolling Stones, τα εργαστήρια Chin Chin Laboratorists τα οποία χρησιμοποιούν την επιστήμη για να παράγουν χειροποίητο παγωτό με υγρό άζωτο – σε υπέροχες γεύσεις εξίσου πειραματικές και ενδιαφέρουσες με τη διαδικασία παραγωγής τους, το York & Albany, που ανήκει στην αλυσίδα του γνωστού chef Gordon Ramsey και προσφέρει ένα σύγχρονο βρετανικό μενού.

The Blues Kitchen στο Camden

Το Camden έχει επίσης υπέροχες μικρές γκαλερί.- Δεν παραλείπω ποτέ να επισκέπτομαι την Gagosian Gallery και την Ben Uri Gallery, το μόνο εξειδικευμένο μουσείο τέχνης στην Ευρώπη που ασχολείται μέσω των εικαστικών τεχνών, με το καθολικά και όλο και πιο επίκαιρα ζητήματα ταυτότητας και μετανάστευσης».

3. Shoreditch - Δημιουργικότητα

Jummie via Getty Images

«Στο East End του Λονδίνου βρίσκεται μια από τις πιο πολιτιστικά μικτές και καλλιτεχνικά γόνιμες περιοχές: το Shoreditch. Ως ο δημιουργικός κόμβος του East End του Λονδίνου, στο Shoreditch βρίσκει πάντα κανείς κάτι καινούργιο για να εξερευνήσει. Το East London είναι μια ολοζώντανη πανδαισία ιδεών: έχει pop-up εμπορικά κέντρα, όπως το Boxpark στο Shoreditch, εποχικές αγορές με φαγητό του δρόμου, hip εστιατόρια, καφέ και δονείται με καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ, όπως το Field Day και το Lovebox, στο Πάρκο Victoria.

Μπορεί να περπατήσει κανείς όλη την απόσταση κατά μήκος του Regents Canal, από το King’s Cross μέχρι τη λεγόμενη Haggerston Riviera - μια παραποτάμια εσπλανάδα όπου έχουν ανοίξει ενδιαφέροντα στέκια.

Το Shoreditch φημίζεται για την αφθονία του από θαυμάσια vintage καταστήματα και εμπνευσμένα Graffiti. Mου αρέσει να περπατάω μέχρι το Shoreditch από το Brick Lane  εκεί μπορεί να δει κανείς μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και δημιουργικές τοιχογραφίες της περιοχής, με την Redchurch Street και το Shoreditch Triangle να συγκεντρώνουν τις καλύτερες.

Γκράφιτι στο Shoreditch

Στο Shoreditch βρίσκει κανείς τα ωραιότερα καταστήματα για Vintage Designer ρούχα, αγαπημένα μου το ATICA και το HOUSE OF LISA, ένα κατάστημα που μπορεί να επισκεφτείς  με ραντεβού μόνο, αλλά και το GOOD HOOD, για ρούχα σε πιο casual contemporary γραμμές και το Sneakersnstuff με τις πιο συναρπαστικές περιορισμένες εκδόσεις αθλητικών ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο».  

4. King’s Cross - Saint Martin’s

PhotoLondonUK via Getty Images

«To King’s Cross έχει μια μεγάλη ιστορία η οποία έχει ρίζες στη βιομηχανία εξαιτίας των σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά των δύο Παγκόσμιων Πόλεμων οι οποίοι έπληξαν σκληρά την περιοχή. Μέχρι τη δεκαετία του ’80, το King’s Cross είχε γίνει μια από τις κόκκινες περιοχές της πόλης. Η δεκαετία του 1990 προανήγγειλε σημαντική αναγέννηση και το King’s Cross είναι πλέον μια από τις πιο δημοφιλής και ακριβές οικιστικές περιοχές του Λονδίνου. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα σε αυτή την πηγή αστικής αναγέννησης είναι η πατίνα του παρελθόντος που έχει διατηρήσει η περιοχή. Τα παλιά κτίρια έχουν διατηρηθεί και αποκατασταθεί και η ανάπτυξη έχει σεβαστεί το βιομηχανικό παρελθόν του King’s Cross.   

Granary Square

Στην καρδιά του King’s Cross, στη γνωστή Granary Square βρίσκεται και το σπίτι του παγκοσμίως διάσημου κολλεγίου τέχνης - Central Saint Martin’s εγκατεστημένο στο ανακαινισμένο Granary Building, μια πρώην αποθήκη σίτου. Τμήματα του πανεπιστημίου είναι ανοιχτά στο κοινό και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκω να τα επισκέπτομαι. Κάθε χρόνο τον Ιούνιο, αναδυόμενοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές προβάλλουν το έργο τους σε κλάδους όπως η μόδα, η κεραμική, ο βιομηχανικός σχεδιασμός και τα κοσμήματα. Ο χώρος αυτός αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης λόγω του αέναου πειραματισμού και της διαρκούς ζύμωσης νέων ιδεών και δημιουργικών δυνάμεων που συντελείται εκεί. 

Στο King’s Cross βρίσκεται επίσης και το υπέροχο αρχιτεκτονικά Coal Drops Yard, μια εμπορική «συνοικία» η οποία δημιουργήθηκε από την ανασκευή μιας  βικτοριανής αποθήκης άνθρακα του 1850 που σήμερα περιέχει εναλλακτικές μπουτίκ, εστιατόρια, γκαλερί και καταστήματα.

Coal Drops στο Kings Cross

Λίγο πιο κάτω από την Granary square κάθε Παρασκευή έως Κυριακή στήνεται η υπαίθρια αγορά Canopy Market ιδανική για να προμηθευτεί βιολογικά προϊόντα αλλά και να γευτεί κανείς υπέροχα delicacies από ντόπιους παραγωγούς και σολομό, μύδια και άλλα θαλασσινά από αειφόρες καλλιέργειες».  

Canopy market στο Kings Cross

Pieris Architects με έδρα σε Ελλάδα, Αγγλία και Κύπρο, έχουν κερδίσει διεθνή αρχιτεκτονικά βραβεία όπως το A Design Award, το Best Emerging Architects under 40 καθώς και σημαντικά έργα σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Αρχιτεκτονικής. Ένα από αυτά είναι το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής της εταιρείας Hellenic Seaplanes στην Ελευσίνα, που αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2022. Το άλλο είναι ο οικισμός Aetheria Heights στην Πέγεια. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 140.000.000 ευρώ σε έκταση 240 στρεμμάτων, το οποίο θα αποτελέσει τον πρώτο οικισμό μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Κύπρο.

H Στέλλα Πιερή
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost