ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/06/2019 15:50 EEST | Updated 14/06/2019 18:08 EEST

Θα δούμε προεκλογικό ντιμπέιτ; Μην βάζετε στοίχημα

Εξαιρετικά αμφίβολη η διεξαγωγή της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών...

ASSOCIATED PRESS

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, όλα μοιάζουν να είναι στον αέρα, σχετικά με τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, καθώς η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής δεν έβγαλε λευκό καπνό…

Αυτό που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία συνήλθε το απόγευμα της Πέμπτης (13 Ιουνίου) στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη, είναι το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν τελείως διαφορετική ατζέντα για την τηλεμαχία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν την πρόταση τους για διεξαγωγή ντιμπέιτ, μόνο με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Δηλαδή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίθετα, η ΝΔ επικαλούμενη το θεσμικό πλαίσιο που έχει ορίσει το ΕΣΡ και ισχύει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, επιθυμεί ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών - εκτός από την Χρυσή Αυγή, καθώς στην Πειραιώς είναι απολύτως αρνητικοί απέναντι στην συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος στην τηλεοπτική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής η ΝΔ κατέθεσε αυτή την πρόταση απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι δικοί του εκπρόσωποι επέλεξαν να σιωπήσουν και δεν έδωσαν καμία απάντηση στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση για το εάν και πως θα διεξαχθεί η τηλεμαχία είναι στον αέρα. Εάν αυτό το σκηνικό δεν ανατραπεί, οι πιθανότητες να γίνει τελικά το ντιμπέιτ είναι αισθητά λιγότερες από το να μην γίνει καθόλου. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο από το 1996 και μετά, όταν και καθιερώθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών, να μην τους δούμε να εκθέτουν τις απόψεις τους μέσα από μία τηλεμαχία.

Σε περίπτωση που τελικά βρεθεί κοινός τόπος και συμφωνήσουν τα κόμματα στη διεξαγωγή ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τότε το πιθανότερο είναι ότι συμμετέχοντες θα είναι οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης, οι αρχηγοί δηλαδή των κομμάτων που είναι στη Βουλή και που πρόκειται να λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος - όπως δείχνουν τα πράγματα - δεν θα λάβουν μέρος, ακόμα και αν γίνει τελικά η τηλεμαχία, επειδή τα κόμματα τους δεν θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στο κοινοβούλιο.

Η αποσαφήνιση των προθέσεων από όλα τα κόμματα είναι θέμα χρόνου, καθώς στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια. Για την ώρα πάντως, η απόσταση που χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ, είναι χαώδης…

 

Sponsored Post