ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2020 07:14 EEST | Updated 19/10/2020 09:19 EEST

Πώς θωρακίζεται η Ευρώπη απέναντι στο δεύτερο κύμα κορονοϊού

Η λύση που εφαρμόζουν; Μάσκες, τέλος η εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.

NurPhoto via Getty Images
Γαλλία 

Με τους νεκρούς της Ευρώπης να έχουν ξεπεράσει τις  250.000, και τα κρούσματα τα 7,3 εκατομμύρια, οι χώρες προσπαθούν να θωρακιστούν, χωρίς να κλείσουν τις οικονομίες τους.

Η λύση που προτείνουν; Μάσκες, τέλος η εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό που έκανε η Γαλλία για το Παρίσι και άλλες οκτώ γαλλικές πόλεις και επηρεάζει περί τα 20 εκατομμύρια πολίτες. Η κυβέρνηση απαγόρευσε της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 καθημερινά, μέτρο που θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα μήνα. Είναι η ύστατη προσπάθεια του Μακρόν να αναχαιτίσει την επέλαση του ιού, που πριν από λίγες ημέρες έσπασαν το ημερήσιο ρεκόρ των 30.000.

Σε πιο αυστηρά μέτρα προχωρούν και άλλες χώρες που βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται και τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όρια τους.  

Στη Ιταλία, με τηλεοπτικό  μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι  δεν θα  κάθονται πάνω από έξι πελάτες,  ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι  μέχρι τις έξι το απόγευμα  και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.   

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.  

Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των  μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα. 

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.  Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα,  η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Όπως τόνισε η χώρα πρέπει να αποφύγει ένα νέο γενικό lockdown καθώς «θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία» ενώ διαβεβαίωσε πως «Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.  

Η Ελβετία ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και της απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων.

Έτσι από σήμερα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 15 ατόμων σε δημόσιους χώρους και οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες μετά από έκτακτη σύσκεψη.

Η εντολή για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς επεκτάθηκε και αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και για τα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.

ASSOCIATED PRESS

Σημειώνεται ότι η Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε την Παρασκευή τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας, φτάνοντας τα 3.105.

Μέχρι στιγμής 74.422 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 1.823 έχουν πεθάνει.

Και η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι επιβάλει «αποφασιστικά» περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν θα επαναφέρει το καθολικό lockdown.

Τα μέτρα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση απέρριψε μια σύσταση για μετάβαση στο Επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού. Αντίθετα επέλεξε μια λύση περιορισμών με μια περιφερειακή προσέγγιση, η οποία όμως δεν είναι πλέον επαρκής.

Το Σάββατο η Ιρλανδία κατέρριψε το ρεκόρ της στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε 232, το 12ο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε 31 χώρες που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

ASSOCIATED PRESS

Ενόψει των ημερήσιων αριθμών-ρεκόρ νέων κρουσμάτων, επείγουσα έκκληση συνοχής προς τον πληθυσμό για να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, απευθύνει σήμερα μέσω βίντεο στο Facebook, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με την επισήμανση ότι ”εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε το δεύτερο lockdown, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές, απέχοντας από εορτασμούς, μεγάλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πάρτι”.

Ο ίδιος, στο βίντεο με τίτλο ”Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή”, προδιαθέτει τον πληθυσμό για ”ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, έναν εξαιρετικά δύσκολο καιρό με περιορισμούς, αναγκαία μέτρα και αποχή”, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει το εμβόλιο και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα.

250.000 νεκροί στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Τα κρούσματα συνολικά ξεπέρασαν τα 7.366.000.

Πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών καταγράφονται σε πέντε χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (43.646 νεκροί, 722.409 μολύνσεις), την Ιταλία (36.543, και 414.241), την Ισπανία (33.775, 936.560), τη Γαλλία (33.392, 867.197) και τη Ρωσία (24.187, 1.399.334).

Τις τελευταίες επτά ημέρες πέθαναν 8.342 άνθρωποι, ο βαρύτερος απολογισμός μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την περιοχή της Ευρώπης από τα μέσα Μαΐου.