22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
28/09/2021 07:12 EEST

Θα μπορούσαν τα ρομπότ να κατακτήσουν το Μουντιάλ το 2050

«Στο χώρο της τεχνολογίας τριάντα χρόνια είναι πολλά».

Για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, η κορυφή του αθλήματος είναι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τι γίνεται όμως αν αυτός ο αγώνας ήταν τελικά ο προάγγελος ενός παιχνιδιού μεταξύ των καλύτερων ποδοσφαιριστών στο κόσμο και των καλύτερων ρομπότ; Μπορεί να ακούγεται ασύλληπτο, αλλά αυτός είναι ο στόχος μιας οργάνωσης που διοργανώνει ένα ετήσιο παγκόσμιο τουρνουά ποδοσφαίρου για ρομπότ από το 1997.

Το Robot Soccer World Cup ή RoboCup που ιδρύθηκε από μια ομάδα επιστημόνων ρομποτικής, έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο. «Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, μια ομάδα ρομπότ να κερδίσει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας τους επίσημους κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA) παίζοντας μάλιστα εναντίον του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Οι ομάδες RoboCup χρησιμοποιούν ήδη ρομπότ σε σχήμα ανθρώπου με προηγμένα συστήματα λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI), που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους, όπως αν θα σουτάρουν ή θα δώσουν πάσα σε συμπαίκτη τους.

Θα μπορούσαν όμως αυτά τα ρομπότ να είναι ποτέ αρκετά καλά για να νικήσουν μια ομάδα ανθρώπων που κερδίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, έως το 2050;

«Είναι σίγουρα πιθανό. Δεν θα στοιχημάτιζα πάρα πολύ σε αυτό, αλλά ούτε και εναντίον», λέει ο Πίτερ Στόουν, πρόεδρος της RoboCup και καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Στο χώρο της τεχνολογίας τριάντα χρόνια είναι τεράστιο νούμερο. Πολλά μπορούν να συμβούν σε αυτό το χρονικό διάστημα». 

 

Πηγή: BBC