ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2021 21:27 EEST | Updated 26/09/2021 09:16 EEST

Θα σώσουν οι "ξένοι" τα Χριστούγεννα των Βρετανών; - Προσωρινές βίζες σε οδηγούς λόγω ελλείψεων

Οι μεταναστευτικοί νόμοι του Τζόνσον έφεραν ελλείψεις οδηγών φορτηγών και κατά συνέπεια σε αγαθά. Ακόμη και σε καύσιμα.

Chris J Ratcliffe via Getty Images
Σε αρκετά βενζινάδικα σχηματίζονται τεράστιες ουρές οχημάτων ενώ περί τα 400 επέβαλαν πλαφόν 30 λιρών. 

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει προσωρινά τους κανονισμούς σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους οδηγούς φορτηγών, την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις, μεταξύ άλλων στην προμήθεια καύσιμων.

Περί τα 400 βενζινάδικα αναγκαστήκαν να επιβάλουν πλαφόν στις πωλήσεις δίνοντας βενζίνη έως την τιμή των 30λιρών, σύμφωνα με το Sky News, ενώ σε εκατοντάδες ακόμη σχηματίζονται ατελείωτες ουρές οχημάτων, κάτι που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως ”αγορές πανικού” ενώ προειδοποιούν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει αρκετά πριν βελτιωθεί. 

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα εκδώσει βραχυπρόθεσμα έως και 5.000 προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (visa), μπροστά στην έλλειψη περίπου 100.000 ξένων οδηγών βαρέων οχημάτων, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία και το Brexit.

Μια τέτοια απόφαση, θα ισοδυναμούσε με στροφή 180 μοιρών για τον Βρετανό πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του οποίου αυστηροποίησε τους μεταναστευτικούς νόμους μετά το Brexit και επέμεινε στην ανάγκη να μπει τέλος στην εξάρτηση της Βρετανίας από το εργατικό δυναμικό ξένων χωρών.

Τώρα λοιπόν, και καθώς η βρετανική ομοσπονδία λιανικού εμπορίου προειδοποιεί πως ”Η χώρα έχει περιθώριο 10 ημερών για να σώσει τα Χριστούγεννα” και να αντιμετωπίσει την έλλειψη οδηγών φορτηγών φαίνεται πως η βρετανική κυβέρνηση θα βασιστεί σε ”ξένο” ανθρώπινο δυναμικό.  

Οι ελλείψεις, που έχει προκαλέσει η απουσία οδηγών, επηρεάζουν τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά επίσης εκείνον της ενέργειας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων.

Σε λίγες ημέρες, τεράστιες ουρές αναμονής σχηματίστηκαν μπροστά από τα βενζινάδικα, όπου οι Βρετανοί, αψηφώντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για ηρεμία, συγκέντρωναν αποθέματα καυσίμων.

«Θέλω απλά να γεμίσω για να πάω για δουλειά. Ο κόσμος γεμίζει μπιτόνια, είναι γελοίο», δήλωσε ο Μάικ Ντέιβι, ένας οδηγός ηλικίας 56 ετών, που περίμενε για πάνω από μισή ώρα, προκειμένου να βάλει βενζίνη σε έναν πρατήριο καυσίμων στο Κεντ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Πηγές: Reuters, Sky News