«Θα βουλιάξουμε μαζί»: Διάλογο μεταξύ τουρκικού πολεμικού και του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ δημοσιεύει το Dogan

«Θα βουλιάξουμε μαζί»: Διάλογο μεταξύ τουρκικού πολεμικού και του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ δημοσιεύει το Dogan
|
Anadolu Agency via Getty Images

Διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του κυβερνήτη τουρκικού πολεμικού που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο Dogan επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του «Φιλελεύθερου», του ΡΙΚ, του ΚΥΠΕ και άλλων ΜΜΕ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παραλίγο να συγκρουστούν: Το τουρκικό σκάφος κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 ο καπετάνιος του οποίου δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

Ο Τούρκος καπετάνιος φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο κυβερνήτης του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το Dogan, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, η ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα