ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2019 22:44 EEST | Updated 04/04/2019 23:08 EEST

Αντιπαράθεση Τσαβούσογλου - Πομπέο και για τα πρακτικά από τη συνάντησή τους για τους S-400

Επιμένει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καταγγέλλει η Άγκυρα.

ASSOCIATED PRESS

Τα πρακτικά της συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας δείχνουν να διαγράφεται μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών καθώς η Άγκυρα κατηγορεί τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει πως όλα έγιναν όπως τα περιγράφει.

Ο Μάικ Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Όμως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «είχε σαφέστατα προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση» και «όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνομιλίας αλλά περιέχει επίσης θέματα που ούτε καν αναφέρθηκαν», όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας Χαμί Αξόι.

«Διάβασα τα πρακτικά» και «επιμένω σε κάθε λέξη» που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση, απάντησε ο Πομπέο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για «τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης» στη Συρία. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε «την ανησυχία του για την ενδεχόμενη αγορά» από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Νωρίτερα βέβαια ο Πομπέο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δύο σύμμαχες χώρες θα μπορέσουν να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός.

«Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία να εργαστούν στενότερα μαζί», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. «Είχαμε μια καλή, μακρά συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών  και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε», συνέχισε.

Ο Πομπέο είπε επίσης ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζητήθηκε η ανάγκη να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Βενεζουέλα. Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, κατέληξε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post