ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/10/2018 17:34 EEST | Updated 27/10/2018 21:15 EEST

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ΑΝΕΛ: Δεν είμαι φανατικός αλλά θα ψήφιζα υπέρ των μαθητικών παρελάσεων

Eurokinissi

Για το θέμα των μαθητικών παρελάσεων και τη θέση τους στο σήμερα μίλησε στη HuffPost Greece o Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής Β΄Αθηνών, ΑΝΕΛ.

Δεν είμαι φανατικός αλλά θα ψήφιζα υπέρ των μαθητικών παρελάσεων.

Ανήκω στους παραδοσιακούς Έλληνες, δεν εχω όμως καμμία σχέση με φανατικούς. Πιστεύω ότι οι μαθητικές παρελάσεις είναι περισσότερο θέμα παράδοσης, την οποία εγώ σέβομαι. Θυμάμαι σαν παιδιά κάναμε παρέλαση και η μέρα αυτή ήταν μια ευκαιρία κοινωνικής ζωής των μικρών μαθητών. Θυμάμαι και την «Στέλλα» του Κακογιάννη- στο τέλος του έργου η Μελίνα Μερκούρη συναντά τον Κακαβά που ήταν σημαιοφόρος (γελάει)... Αντιμετωπίζω λοιπόν τις μαθητικές παρελάσεις πολύ συναισθηματικά. Θεωρώ ότι δεν εξυπηρετούν κάποιους «φοβερούς» σκοπούς, όμως, δεν είναι και βλαπτικές, νομίζω ότι μια τέτοια άποψη είναι ακραία. Δεν είναι κακό να υπάρχουν οι μαθητικές παρελάσεις λοιπόν.

Δεν πιστεύω ότι το εθνικό φρόνημα δημιουργείται με τις μαθητικές παρελάσεις, Θα προτιμούσα όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση των μαθητών να δίνεται έμφαση σε θέματα ηθική τάξης, να μεγαλώνουνε και να αντιλαμβάνονται μέσω της Παιδείας ότι το ηθικό είναι και εθνικό, ότι το αληθινό είναι και εθνικό. Πιστεύω πάντως ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι υπέρ των μαθητικών παρελάσεων, αυτή είναι η αίσθησή μου.

Σίγουρα και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις μπορούν να λειτουργήσουνε θετικά όσον αφορά την ιστορική και εθνική μνήμη. Η πραγματοποίηση των παρελάσεων σίγουρα όμως δεν εμποδίζει όποιες άλλες δράσεις και δρώμενα των σχολείων στις εθνικές επετείους. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι οξύς στην άποψή μου περί των μαθητικών παρελάσεων, για να είμαι όμως σαφής, εάν γινόταν μια σχετική ψηφοφορία θα ψήφιζα υπέρ της συνέχισής τους.