Θανατική ποινή ζητά ο Τραμπ για τον Ουζμπέκο τρομοκράτη και συνδέει το θέμα με την «χαλαρή» μεταναστευτική πολιτική

Θανατική ποινή ζητά ο Τραμπ για τον Ουζμπέκο τρομοκράτη και συνδέει το θέμα με την «χαλαρή» μεταναστευτική πολιτική
U.S. President-elect Donald Trump speaks at the USA Thank You Tour event at the Wisconsin State Fair Exposition Center in West Allis, Wisconsin, U.S., December 13, 2016. REUTERS/Shannon Stapleton
U.S. President-elect Donald Trump speaks at the USA Thank You Tour event at the Wisconsin State Fair Exposition Center in West Allis, Wisconsin, U.S., December 13, 2016. REUTERS/Shannon Stapleton
Shannon Stapleton / Reuters

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την Τετάρτη μέσω Twitter να επιβληθεί στον δράστη της επίθεσης της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, η θανατική ποινή.

«Ο τρομοκράτης της NYC (σ.σ. της πόλης της Νέας Υόρκης) ήταν χαρούμενος και ζήτησε να κρεμάσει τη σημαία του ΙΚ στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο. Σκότωσε 8 ανθρώπους, τραυμάτισε βαριά 12. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

H αναφορά Τραμπ πως ο δράστης ήταν «χαρούμενος» φαίνεται να αφορά στις δηλώσεις της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης πως ο δράστης ο οποίος έχει δηλώσει την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε «ικανοποίηση» για την πράξη του ενώ σημειώνεται πως της ανάρτησης Τραμπ, προηγήθηκε η άσκηση ποινικών διώξεων στον νεαρό τρομοκράτη.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος μετά την τελευταία αυτή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12, κατήγγειλε την υπερβολικά χαλαρή πολιτική όσον αφορά την εισδοχή μεταναστών και απαίτησε η δικαιοσύνη να επιβάλει μια ποινή που θα αποτρέψει ενδεχόμενους μιμητές του 19 χρονου Ουζμπέκου Σαϊφούλο Σαΐποφ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το 10σέλιδο κατηγορητήριο της εισαγγελίας, στη διάρκεια της ανάκρισής του στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου διακομίστηκε ο Σαΐποφ έπειτα από τον τραυματισμό του κατά τη σύλληψή του την Τρίτη, ο άνδρας δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια και δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε».

Ζήτησε μάλιστα να τον αφήσουν να αναρτήσει το μαύρο λάβαρο του ΙΚ στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ανέφεραν αστυνομικοί και εισαγγελείς.

Εμπνευσμένος από το άφθονο προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ το οποίο βρέθηκε στα δύο κινητά του τηλέφωνα, ο Σαΐποφ προετοίμαζε την επίθεση του «εδώ και περίπου έναν χρόνο» κι αποφάσισε να τη διαπράξει χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως είχε νοικιάσει το φορτηγάκι την 22α Οκτωβρίου για να εκπαιδευτεί κι ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για «να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους», αναφέρει το ίδιο έγγραφο.

Αφού παρέσυρε τους ανθρώπους, κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» βγαίνοντας από το αυτοκίνητο.

Αν δεν έπεφτε πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα το ανοιχτό ημιφορτηγό να αχρηστευθεί, ο Σαΐποφ σκόπευε να συνεχίσει να χτυπάει πεζούς και ποδηλάτες μέχρι τη γέφυρα του Μπρούκλιν, που συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Σαΐποφ εξάλλου αναγνώρισε ότι αυτός είχε γράψει τα μηνύματα στα αραβικά που αναφέρονταν στο ΙΚ και βρέθηκαν κοντά στο αυτοκίνητό του από τους αστυνομικούς.

Αν και η εισαγγελία υπογράμμισε ότι η έρευνα απέχει πολύ από το να έχει τερματιστεί, τα μέχρι τώρα ευρήματα επιτρέπουν την ταχεία απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σαΐποφ.

Ήδη κατηγορείται για ομοσπονδιακά αδικήματα—χρήση βίας και καταστροφή οχημάτων, υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση—τα οποία επισύρουν ισόβια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Τζουν Κιμ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο Σαΐποφ προσήχθη με αναπηρικό αμαξίδιο στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το βράδυ της Τετάρτης. Κατόπιν οδηγήθηκε σε φυλακή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Καθώς η σύνδεση του υπόπτου με το ΙΚ επαληθευόταν, ο πρόεδρος Τραμπ απαίτησε να σταματήσει αμέσως το πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου από το οποίο είχε ωφεληθεί ο Σαΐποφ.

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο ο ύποπτος να σταλεί στη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Ο Λευκός Οίκος έκρινε ότι ο Σαΐποφ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εχθρικός μαχητής», κάτι που θα μείωνε δραστικά τα δικαιώματα της υπεράσπισής του.

Η αστυνομία επισήμανε ότι μια από τις βασικές πτυχές της έρευνας αφορά το εάν ο δράστης της επίθεσης ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Οδηγός της Uber, ο Σαΐποφ σύχναζε στο τέμενος της πόλης Πάτερσον, 60 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε εγκατασταθεί πρόσφατα, αφού είχε δουλέψει ως οδηγός φορτηγών στη Φλόριντα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η σύλληψή του προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στη μικρή κοινότητα όπου πολλοί κάτοικοι, μετανάστες πρώτης γενιάς όπως και ο ίδιος, εξέφρασαν τον φόβο ότι θα συνδεθούν με τον τζιχαντισμό.

Γνωστός στην αστυνομία μόνο για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο Σαΐποφ δεν είχε αποτελέσει ποτέ «το αντικείμενο έρευνας» του FBI ή άλλων υπηρεσιών που δρουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διευκρίνισε η νεοϋορκέζικη αστυνομία.

Οι αντιδράσεις

Ο δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν πλανάται πάνω από τη μητρόπολη των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων «καμιά άλλη απειλή». Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη, μια από τις πιο τουριστικές του κόσμου, μολαταύτα ενισχύθηκαν. Η αστυνομία ανέφερε ότι διπλασίασε το προσωπικό της σε στρατηγικά σημεία, σταθμούς του τρένου, αεροδρόμια, ενώ την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί ο μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, ο οποίος κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 50.000 δρομείς και 2,5 εκατ. θεατές.

Τόσο ο Ντε Μπλέιζιο όσο και άλλοι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη προειδοποίησαν εναντίον του στιγματισμού της κοινότητας των μουσουλμάνων. Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο Τραμπ πως «παίζει το παιχνίδι των τρομοκρατών» και αποπειράται «να διχάσει» και να ενσταλάξει «τον φόβο».

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απαίτησε ήδη από την Τρίτη να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ, επικαλούμενος την ανάγκη να «εμποδιστεί το ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας».

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τους οκτώ ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν την Τρίτη, οι έξι ήταν ξένοι—πέντε υπήκοοι της Αργεντινής, μία του Βελγίου. Από τους άλλους δώδεκα ανθρώπους που τραυματίστηκαν, τρεις είναι Βέλγοι κι ένας Γερμανός. Εννιά από τους τραυματίες συνέχιζαν να νοσηλεύονται την Τετάρτη, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε «σοβαρή αλλά σταθερή» κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Εξάλλου την Τετάρτη το FBI ανακοίνωσε ότι εντόπισε άλλον έναν Ουζμπέκο, τον Μουχαμαντζόιρ Καντίροφ, 32 ετών, τον οποίο καταζητούσε για να ανακρίνει. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για τον Καντίροφ ή το πού βρέθηκε. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες που χειρίζονται την υπόθεση, ο Σαΐποφ βρισκόταν σε επαφή με τον Καντίροφ και άλλο ένα πρόσωπο ενδιαφέροντος.

Επιθέσεις παρόμοιες με αυτή της Νέας Υόρκης έγιναν στην Ισπανία τον Αύγουστο και στη Γαλλία και τη Γερμανία πέρυσι, στοιχίζοντας δεκάδες ζωές.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή