Θάνατοι ηλικιωμένων από κορονοϊο και σε γηροκομείο στον Καναδά - Αιτία η μη λήψη μέτρων

"Απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στους γηραιότερους στο Κεμπέκ", σχολίασε ο πρωθυπουργός.
PIKSEL via Getty Images

Η αστυνομία του Κεμπέκ διεξάγει έρευνες σε οίκο ευγηρίας όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν από τις 13 Μαρτίου και υπάρχουν στοιχεία πως οι θάνατοι οφείλονται σε κορονοϊο αλλά και εξαιτίας της μη λήψης επαρκών μέτρων.

«Νομίζω ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στους γηραιότερους στο Κεμπέκ», είπε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Φρανσουά Λεγκό, Λεγκό, ο οποίος μάλιστα ήταν εμφανώς συγκινημένος, κρίνοντας ότι υπήρξε «σοβαρή αμέλεια» εκ μέρους της διεύθυνσης του ιδιωτικού ιδρύματος.

Στο γηροκομείο Herron, στο Ντορβάλ, στα προάστια του Μόντρεαλ, διαμένουν 150 ηλικιωμένοι. Από τους 31 θανάτους, οι 5 αποδίδονται στον νέο κορονοϊό, όμως είναι άγνωστα τα αίτια για τους υπόλοιπους 26.

Στις 26 Μαρτίου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ένας από τους ενοίκους του Herron, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 και πέθανε λίγο αργότερα. Τρεις ημέρες μετά, αρμόδιοι των υπηρεσιών υγείας του δυτικού Μόντρεαλ πήγαν στο γηροκομείο όπου διαπίστωσαν «σοβαρά προβλήματα» αλλά και ότι «σημαντικό μέρος του προσωπικού είχε εγκαταλείψει το κέντρο», εξήγησε ο Λεγκό. Οι υγειονομικές υπηρεσίες έστειλαν δικό τους προσωπικό για να φροντίσει τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διεύθυνση του οίκου ευγηρίας δεν συνεργάστηκε με τις αρχές και μόλις το βράδυ της Παρασκευής οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των ενοίκων. Τότε ανακάλυψαν πόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των θανάτων.

Ο Λεγκό είπε επίσης ότι με αυτήν την αφορμή θα ελεγχθούν και τα 40 ιδιωτικά ιδρύματα για ηλικιωμένους που λειτουργούν στο Κεμπέκ. «Το χρωστάμε στους ηλικιωμένους μας να τους νοσηλεύουμε με αξιοπρέπεια», τόνισε.

Θάνατοι σε γηροκομεία από κορονοϊό

  • Στις ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα όπως επίσης και οι νεκροί αποκαλύφθηκε πως και τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «εργαζόμενοι πήγαιναν να δουλέψουν ενώ είχαν παρουσιάσει συμπτώματα» και καθώς «εργάζονταν σε πολλά ιδρύματα» του είδους, πιθανόν συνέβαλαν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού. Βέβαια η εξάπλωση διευκολύνθηκε επίσης από την απουσία κατάλληλου εξοπλισμού, την έλλειψη ενημέρωσης και τον καθυστερημένο εντοπισμό των κρουσμάτων, όπως αναφέρει η έκθεση του CDC.

  • Επανάληψη του ίδιου σκηνικού και στη Νότια Κορέα που επίσης στα μέσα Μαρτίου παρουσίασε μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων και όπως αποδείχθηκε η βασική εστία εξάπλωσης, ήταν οίκος ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου. Όπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) από τα 152 νέα κρούσματα τα 97 εντοπίστηκαν στην Ντέγκου ενώ τα 74 ζουν στον οίκο ευγηρίας. Ο εντοπισμός της νέας εστίας ώθησε τις αρχές της μεγαλούπολης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων να αρχίσουν εκτενείς ελέγχους και σε άλλους οίκους ευγηρίας, όπου ζουν ή εργάζονται πάνω από 33.000 άνθρωποι, τρόφιμοι και προσωπικό.

  • Στην Πορτογαλία τουλάχιστον 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου της Πορτογαλίας ενώ ο δήμαρχος, Ριμπάου Εστέβες τονίζοντας πως αυτό ήταν το πιο σοβαρό και δυσάρεστο περιστατικό που έχει καταγραφεί στη χώρα εν μέσω της πανδημίας αποκάλυψε τι άλλοι 77 τρόφιμοι και 22 μέλη του προσωπικού του γηροκομείου διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, και πρωτίστως η μεταφορά των φορέων του ιού σε χώρο απομόνωσης. Ο Εστέβες επέρριψε όμως ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πόλη του δεν έχει λάβει αναλώσιμα, ούτε διαγνωστικά τεστ από τις υγειονομικές αρχές και τόνισε πως δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν εξετάσεις σε άλλα γηροκομεία στην Αβάιρου.

Δημοφιλή