Περιοριστικά μέτρα και σε άλλες πόλεις της Κίνας - Στους 427 οι νεκροί από τον κορονοϊό

Πλοίο με 3.711 επιβαίνοντες σε καραντίνα ανοιχτά της Ιαπωνίας. Πρώτος νεκρός στο Χόνγκ Κονγκ και δαπάνες 6,8δισ. $ από το Πεκίνο για την πρόληψη και έλεγχο.
ANTHONY WALLACE via Getty Images

Στους 427 ανέρχεται πλέον παγκοσμίως ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού καθώς κάθε 24ωρο τις τελευταίες ημέρες προστίθενται σταθερά περισσότεροι από 50 θάνατοι.

Στον αριθμό των θυμάτων περιλαμβάνεται ο πρώτος νεκρός στον Χονγκ Κονγκ όπου οι κάτοικοι ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα θορυβημένοι από την εξάπλωση του κορονοϊού και ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας, που ήταν στις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε στο Χονγκ Κονγκ ήταν 39 ετών και αντιμετώπιζε υποκείμενη πάθηση. Συνολικά στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα για το οποίο εκτιμάται ότι ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών βέβαια, για μία ακόμη φορά, καταγράφηκε στην αποκλεισμένη πόλη Γουχάν με τις αρχές να αναφέρουν 48 θανάτους.

Ο δε αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα έφτασε τις 20.438 μετά την καταγραφή 3.235 νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών σε όλη την επικράτεια.

Νέοι περιορισμοί σε πόλεις της Κίνας

Τώρα μάλιστα δύο ακόμη μεγάλες πόλεις στην ανατολική Κίνα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας, ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Οι δημοτικές αρχές της Ταϊζού και τρεις περιοχές της πόλης Χανγκζού (περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σανγκάης) επιτρέπουν μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό να βγαίνει από το σπίτι κάθε δύο ημέρες για να κάνει ψώνια.

Συνολικά οι περιορισμοί αφορούν 9 εκατ. ανθρώπους.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί γενικότερα σε όλη την επικράτεια είναι πολύ αυστηρά ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας η οποία συνελήφθη με την κατηγορία πως «απέκρυψε εσκεμμένα» ότι είχε έλθει σε επαφή με κάποιον από περιοχή που είναι σε έξαρση ο κορονοϊός και έτσι έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Το νέο νοσοκομείο 1.000 κλινών που κατασκευάστηκε σε 10 μέρες στην Γουχάν, την πόλη που βρίσκεται στο κέντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού στην Κίνα, άρχισε σήμερα να υποδέχεται ασθενείς από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της κινεζικής πόλης που αντιμετωπίζουν μεγάλο συνωστισμό.

Το δε Πεκίνο προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 47 δισ. γουάν (περίπου 6,8 δισ. δολάρια) για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και τον έλεγχο της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και για την χορήγηση προσωρινών αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και στο προσωπικό της πρόληψης εξάπλωσης επιδημιών, όπως επίσης και για την αγορά ιατρικού και εξοπλισμού και αντιδραστηρίων διάγνωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο των Οικονομικών.

Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 3.711 επιβαίνοντες

Στο μεταξύ οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την κατάσταση υγείας των 3.711 επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess της Princess Cruises (Carnival Corp.) που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο, έπειτα από ένα κρούσμα του κορονοϊού μεταξύ των επιβατών. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 80χρονο επιβάτη που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

Μια νέα περίπου 20 ετών που ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της δήλωσε ότι «ζητήθηκε από όλους τους επιβάτες να μείνουν μέσα στις καμπίνες τους εν αναμονή της υποβολής τους σε εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού».

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει στην επικράτειά της 20 κρούσματα του 2019-nCoV, τα τέσσερα χωρίς κανένα σύμπτωμα. Στο μεταξύ το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένα κρούσμα στο Βέλγιο (μετά από επαναπατρισμό από την Ουχάν), νέα κρούσματα και Μαλαισία και Βιετνάμ ενώ μια γυναίκα αναφέρεται ως ασθενής στη Νότια Κορέα και φαίνεται πως εκτέθηκε στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Ταϊλάνδη.

Απομάκρυνση Βρετανών και Ρώσων

Η Βρετανία έδωσε οδηγίες στους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Κίνα, εάν έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνοντας ότι η αναστολή πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρίες και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις καθιστούν ολοένα πιο δύσκολο να φύγει κάποιος από τη χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε πλέον τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα, εάν μπορούν, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό. Όπου υπάρχουν ακόμα Βρετανοί υπήκοοι στην επαρχία Χουμπέι που επιθυμούν να απομακρυνθούν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους διευκολύνουμε».

Η British Airways και η Virgin Atlantic έχουν ήδη ακυρώσει πτήσεις προς και από την Κίνα.

Επικαιροποιώντας την ταξιδιωτική του οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι μέλη του προσωπικού και οικείοι τους από την πρεσβεία και τα προξενεία της Βρετανίας απομακρύνονται από την Κίνα, ενώ θα παραμείνουν μέλη του προσωπικού που θεωρούνται απαραίτητα, όπως αυτά που παρέχουν προξενικές υπηρεσίες.

«Η δυνατότητα του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων να συνδράμουν εντός της Κίνας τους Βρετανούς πολίτες είναι περιορισμένη και θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα πρώτα λεωφορεία με Ρώσους πολίτες, που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έφθασαν σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο «Τανχέ» της πόλης Γουχάν που είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Χουμπέι ( Κεντρική Κίνα), μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Πεκίνο επικαλούμενο Ρώσο πολίτη που αναχωρεί από την Γουχάν.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο Αντρέι Ντενίσοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε , δήλωσε η Ρωσία έλαβε μερικά αιτήματα από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στην Γουχάν, οι οποίοι ζητούν να τους πάρουν από την πόλη.

«Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, αλλά οι εταίροι μας που έφθαναν συχνά εδώ έπαιρναν με τα αεροπλάνα όσους έτυχε να βρουν και αναχωρούσαν», δήλωσε ο Ντενίσοφ και προσέθεσε ότι «παρά πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνονται σε εμάς, επειδή ίσως να τους ξέχασαν ή δεν τους υπολόγισαν».

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή