Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2018 από το Αθηνόραμα

Photo Panoulis

Μια επετειακή βραδιά για τα 20 χρόνια του θεσμού ήταν πρωτίστως τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2018 από το περιοδικό Αθηνόραμα που απονεμήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επέτειος στάθηκε αφορμή για ανασκόπηση -τα βίντεο με τα αποσπάσματα από τις απονομές των προηγουμένων ετών ήταν μακράν οι καλύτερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης- αλλά και για «ένα χρονικό άλμα προς το θεατρικό μας μέλλον» που ήταν και το έτερο σημείο αναφοράς της βραδιάς.

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2017 - 2018 αναδείχθηκε σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος και του athinorama.gr το «Παιχνίδι της Σφαγής» του Εθνικού Θεάτρου, που συγκέντρωσε συνολικά έξι βραβεία, μεταξύ αυτών και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Κακλέα.

Την επετειακή τελετή απονομής παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο πρώτος εκπροσωπώντας την ιστορία και το παρόν των Θεατρικών Βραβείων και ο δεύτερος το μέλλον του θεσμού, φτάνοντας με «ψηφιακό» downloading από το 2028 και την τελετή απονομής των 30ων Θεατρικών Βραβείων.

Μαζί θυμήθηκαν τις καλύτερες παραστάσεις της εικοσαετίας μέσα από τις βραβεύσεις τους, τους πιο πολυβραβευμένους καλλιτέχνες, τις ατάκες που συζητήθηκαν, τις μουσικές και τα αστεία στιγμιότυπα από τα θεατρικά που έντυσαν τις απονομές. Όπως θυμήθηκαν επίσης και τους βραβευμένους ανθρώπους του θεάτρου οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσα μας.

Όπως ειπώθηκε και στην αρχή της τελετής «για το Αθηνόραμα τα Θεατρικά Βραβεία είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Για το κοινό είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσει και να μεταδώσει τη γνώμη και την άποψη του. Για το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους του είναι ένα αξιόπιστο βαρόμετρο που δείχνει με θαυμαστή ακρίβεια τον ποιοτικό προσανατολισμό των θεατών. Για τους βραβευμένους είναι η ανταμοιβή του κόπου και του ταλέντου τους από τους άμεσους αποδέκτες της δουλειάς τους. Και για όλους μαζί ένας σοβαρός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως τέτοιος, ακριβώς γιατί προέρχεται από την αύρα που εκπέμπει η σκηνή στην πλατεία».

Από την πρώτη τελετή απονομής, στο θέατρο Χώρα, τον Δεκέμβριο του 1999 μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος έχουν βραβεύσει περισσότερες από 200 παραστάσεις και τους συντελεστές τους, δίνοντας πάνω από 500 βραβεία.

Τα ρεκόρ και οι πρωταθλητές των βραβείων

Το ρεκόρ των βραβείων κατέχουν πέντε ιστορικές παραστάσεις οι οποίες έχουν συγκεντρώσει στη χρονιά τους από 8 βραβεία. Είναι, κατά χρονολογική σειρά οι: «Γυάλινος κόσμος», το 1999, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εμπρός, «Αγαπητή Ελένα» το 2001 στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, «Angel Baby» επίσης το 2001 σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη στο Μουσούρη, «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» το 2003 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και «Βρυκόλακες» το 2005 στο Απλό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Στους πρωταθλητές των Θεατρικών Βραβείων, σε αυτούς δηλαδή τους καλλιτέχνες που έχουν στην κατοχή τα περισσότερα βραβεία στην εικοσάχρονη ιστορία του θεσμού, προηγείται ο διευθυντής φωτισμού Λευτέρης Παυλόπουλος που έχει ανέβει στη σκηνή 17 φορές για να παραλάβει το αγαλματίδιο του νικητή. Ο Σταμάτης Φασουλής έχει πέντε Βραβεία Σκηνοθεσίας, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος τέσσερα Βραβεία Αντρικού Ρόλου (πέντε με το φετινό) ενώ την πρωτιά στον Γυναικείο Ρόλο μοιράζονται τρεις κυρίες, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ή Άννα Μάσχα και η Νένα Μεντή, με τρία βραβεία η κάθε μια. Ο Μανόλης Παντελιδάκης έχει έντεκα βραβεία σκηνογραφίας και η Ελένη Μανωλοπούλου έξι βραβεία ενδυματολογίας. Τέλος, η Ελένη Καραϊνδρου έχει βραβευτεί επτά φορές για τις θεατρικές μουσικές της.

Τα κορυφαία βραβεία της βραδιάς, αυτά της καλύτερης παράστασης, απένειμε στους νικητές η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Πέντε πολυβραβευμένοι καλλιτέχνες, η Ελένη Καραϊνδρου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Λευτέρης Παυλόπουλος ανέλαβαν επίσης απονομές βραβείων ενώ στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές και οι εκπρόσωποι των χορηγών της βραδιάς: Ο Βαγγέλης Μήτσης, director του Viva . gr, η Νιόβη Καλλέργη, αντιπρόεδρος και διευθύντρια marketing της Kafea Terra (για λογαριασμό του καφέ Dimello) και ο Χάρης Ψαρούδας , γενικός διευθυντής των Reserve Brands Diageo Ελλάδας (για το malt whiskey Cardhu). Βραβεία παρέδωσαν και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος μαζί με την δημιουργό του θεσμού των Θεατρικών Βραβείων Άννη Ηλιοπούλου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1ο Βραβείο: Το Παιχνίδι της Σφαγής

2ο Βραβείο: Αρίστος

3ο Βραβείο: Η Αγριόπαπια

3ο Βραβείο: Ήρωες

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1ο Βραβείο: Γιάννης Κακλέας («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

2ο Βραβείο: Δημήτρης Τάρλοου («Η Αγριόπαπια»)

3ο Βραβείο: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης («Ο Φάρος»)

ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

1ο Βραβείο: Γιώργος Μιχαλακόπουλος («Το Τίμημα»)

2ο Βραβείο: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Ο Φάρος»)

3ο Βραβείο: Ιεροκλής Μιχαηλίδης («Ήρωες»)

3ο Βραβείο: Δημήτρης Πιατάς («Ήρωες»)

3ο Βραβείο: Γιάννης Φέρτης («Ήρωες»)

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

1ο Βραβείο: Ελένη Ουζουνίδου («Αρίστος»)

2ο Βραβείο: Ρένη Πιττακή («Misery»)

3ο Βραβείο: Ιωάννα Παππά («Άμλετ»)

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

1ο Βραβείο: Σάκης Μπιρμπίλης - Γιάννης Κακλέας («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

2ο Βραβείο: Γιώργος Χατζηνικολάου («Η Λάμψη Μιας Ασήμαντης Νύχτας»)

3ο Βραβείο: Μανόλης Παντελιδάκης («Μαντάμ Σουσού»)

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

1ο Βραβείο: Ελένη Μανωλοπούλου («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

2ο Βραβείο: Νίκος Χαρλαύτης - Σοφία Νικολαϊδη («Μαντάμ Σουσού»)

3ο Βραβείο: Κλερ Μπρέισγουελ («Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»)

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

1ο Βραβείο: Σταμάτης Κραουνάκης («Duende»)

2ο Βραβείο: Σταύρος Γασπαράτος («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

3ο Βραβείο: Nalyssa Green («Η Αγριόπαπια»)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

1ο Βραβείο: Αλέκος Αναστασίου («Η Αγριόπαπια»)

2ο Βραβείο: Σάκης Μπιρμπίλης («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

3ο Βραβείο: Σοφία Αλεξιάδου («Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ

1ο Βραβείο: Μίνως Μάτσας («Ο Φάρος»)