CULTURE
17/09/2018 16:12 EEST

Θέατρο στο Μέγαρο: Ο σταρ Ιαν ΜακΚέλεν στον σαιξπηρικό «Βασιλιά Λιρ»

EMPICS Entertainment

Μια sold out παράσταση στο Λονδίνο, με μοντέρνα κοστούμια, καταιγιστικούς ρυθμούς και πρωταγωνιστή τον Ian McKellen, έναν από τους κορυφαίους σαιξπηρικούς ηθοποιούς του αγγλικού θεάτρου, σε μια συγκλονιστική ενσάρκωση του Βασιλιά Λιρ, η οποία άφησε άναυδους τους Bρετανούς κριτικούς.

Ο σταρ των μεγάλων κινηματογραφικών blockbusters (O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Kώδικας DaVinci κ.ά.), που έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, έξι βραβεία Olivier, ένα βραβείο Tony και μία Χρυσή Σφαίρα, δίνει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, πλαισιωμένος από έναν εκλεκτό θίασο, με την Sinéad Cusack στον ρόλο του Κόμη του Κεντ –συνήθως αποδίδεται από άνδρα– και τον Danny Webb να ενσαρκώνει τον Κόμη του Γκλώστερ.

Η πιο σπαρακτική τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ζωντανεύει στη σκηνή του Duke of Yorks Theatreτου Λονδίνου μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη Jonathan Munby και προβάλλεται μαγνητοσκοπημένητην Παρασκευή 5 Οκτωβρίουστις 9 το βράδυστην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

Μια σπάνια ευκαιρία για το ελληνικό θεατρόφιλο κοινό –αλλά και για τους βρετανούς θεατές που δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο– να παρακολουθήσουν έναν «Βασιλιά Ληρ» πολλών αστέρων που κόβει την ανάσα, σε μια εξαιρετική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Η παράσταση προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους (σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ)στο πλαίσιο του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο-National Theatre Live (NTL).

EMPICS Entertainment

Η δορυφορική αναμετάδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council στο πλαίσιο του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο-National Theatre Live.

«Βασιλιάς Λιρ»

Νιώθοντας ότι γερνά ο βασιλιάς Λιρ αποφασίζει να παραδώσει τον θρόνο και να μοιράσει ακριβοδίκαια το βασίλειο της Αγγλίας στις τρεις κόρες του, την Γκόνεριλ, τη Ρέγκαν και τη μικρή Κορντέλια. Για να τις δοκιμάσει, τους ζητάει να του πουν πόσο τον αγαπούν. Οι δύο μεγαλύτερες τον κολακεύουν, αλλά η μικρότερη δεν βρίσκει λόγια για να εκφράσει την αγάπη της. Ο Λιρ, εξοργισμένος, την αποκληρώνει. Η Κορντέλια παντρεύεται τον βασιλιά της Γαλλίας και πηγαίνει στη χώρα του. Η Γκόνεριλ και η Ρέγκαν, βασίλισσες πλέον, φιλοξενούν εκ περιτροπής τον πατέρα τους, αλλά στο τέλος θα τον αποδιώξουν και θα στραφούν εναντίον του. Εκείνος θα φύγει νύχτα, εν μέσω μιας τρομερής καταιγίδας, συντροφευμένος από τον πιστό του Κόμη του Κεντ και τον γελωτοποιό του. Τότε θα αρχίσει η κάθοδός του στην τρέλα.Στο μεταξύ, ο πιστός ακόλουθός του Κόμης του Γκλώστερ αποφασίζει να βοηθήσει τον γερο-άρχοντα. Όμως η Ρέγκαν και ο άντρας της, ο βίαιος Δούκας της Κορνουάλης, κατηγορούν τον Γκλώστερ ως προδότη και τον τυφλώνουν. Η Κορντέλια έρχεται από τη Γαλλία με στρατό για να σώσει τον πατέρα της, αλλά οι Γάλλοι χάνουν τη μάχη με τους Άγγλους. Κόρη και πατέρας φυλακίζονται, ενώ ο αρχηγός του γαλλικού στρατού Έντμοντ διατάζει να τη δηλητηριάσουν. Ο Λιρ το μαθαίνει και πεθαίνει από τον καημό του. Ο Έντμοντ σκοτώνεται σε μονομαχία. Η Ρέγκαν, ερωτευμένη με τον Έντμοντ όπως και η αδελφή της, δηλητηριάζει από ζήλια την Γκόνεριλ και μετά αυτοκτονεί. Πεθαίνει τέλος και ο Γκλώστερ.

Διανομή

Βασιλιάς Ληρ Ian McKellen 

Ρέγκαν Kirsty Bushell 

Αγγελιαφόρος / Γέρος RichardClews

Κόμης του Κεντ Sinéad Cusack

Κιούραν / Γιατρός  John Hastings

Δούκας της Βουργουνδίας /

Ιππότης στην υπηρεσία του Ληρ JakeMann

Όσβαλντ Michael Matus 

Βασιλιάς της Γαλλίας CalebRoberts

Κόμης του Γκλώστερ DannyWebb 

Έντμοντ JamesCorrigan 

Δούκας του Ώλμπανυ AnthonyHowell

Γελωτοποιός LloydHutchinson 

Γκόνεριλ James Millard, Johanne Murdock,

Jessica Murrain, Claire Price

Δούκας της Κορνουάλης DanielRabin 

Υπηρέτης του Δούκα του Ώλμπανυ ScottSparrow

Έντγκαρ Luke Thompson

Κορντέλια  Anita-Joy Uwajeh

Συντελεστές

ΣκηνοθεσίαJonathanMunby

Σκηνικά-κοστούμια PaulWills 

Φωτισμοί OliverFenwick

Μουσική και ήχος BenRingham, MaxRingham

Υπεύθυνη κινησιολογίας Lucy Cullingford

Σκηνοθεσία πάλης Kate Waters

 

Τιμέςεισιτηρίων8 € (φοιτητικά), 15

 Πληροφορίες 210 72.82.333