Θύελλα αντιδράσεων για διαφήμιση της H&M με «δολοφονημένα» μοντέλα

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν τεράστια κατακραυγή στην χώρα που η βία κατά των γυναικών έχει γίνει μεγάλο ζήτημα.
prbezposhady/ Instagram

Οργή και πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε μέσο μαζικής ενημέρωσης στο Καζακστάν, μετά από φωτογραφίες που ανέβασε με μοντέλα να παριστάνουν θύματα δολοφονίας φορώντας ρούχα H&M. Οι φωτογραφίες προκάλεσαν τεράστια κατακραυγή στην χώρα που η βία κατά των γυναικών έχει γίνει μεγάλο ζήτημα.

Μια από τις φωτογραφίες δείχνει ένα μοντέλο ξαπλωμένο στο πάτωμα ενός μπάνιου με ένα ματωμένο μαχαίρι δίπλα της. Σε μια άλλη φωτογραφία το μοντέλο έχει κατεβασμένο το φερμουάρ του παντελονιού της, υποδηλώνοντας πως ήταν θύμα βιασμού.

Οι φωτογράφοι έδωσαν την δική τους εξήγηση για την αξιοπερίεργη φωτογράφηση, λέγοντας πως η κολεξιόν της H&M που προωθούσαν ήταν εμπνευσμένη από την δεκαετία του ΄70, μια περίοδος που ήταν γνωστή για την αύξηση των σειριακών εγκλημάτων στις ΗΠΑ.

Οι Τεντ Μπάντι, Τσαρλς Μανσόν. Έντμουντ Κέμπερ και Τζέρι Μπρούντος ήταν κάτι σαν διασημότητες της εποχής, ιδιαίτερα γνωστοί για τα ειδεχθή εγκλήματά τους.

am
am
prbezposhady/ Instagram

Η έμπνευση πίσω από τις φωτογραφίες, σίγουρα δεν συγκίνησε τους πιθανούς αγοραστές οι οποίοι έμειναν άναυδοι με την εικόνα που προωθούσαν.

«Τί είναι αυτή η φρίκη;» γράφει ένας σχολιαστής ενώ ένας άλλος γράφει στο Instagram: «Προώθηση βίας κατά των γυναικών; μα τι ωραία ιδέα!».

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων με την δημοσίευση της ειδησεογραφικής σελίδας, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας H&M δεν είχαν ιδέα για την φωτογράφηση και την έμπνευση πίσω από αυτήν.

prbezposhady/ Instagram

«Η ιδέα δεν έγινε αποδεκτή από το brand και ήταν μια πρωτοβουλία των συντακτών. Η φωτογράφηση σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει την βία. Καταλαβαίνουμε, ότι τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τις φωτογραφίες αφορούν ένα ευαίσθητο θέμα και ζητάμε συγνώμη για οποιαδήποτε κακή εντύπωση που άφησαν», έγραφε το μέσο ενημέρωσης Βuro 24/7.

Η απολογία, προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις καθώς το μέσο κατηγορήθηκε για ανειλικρίνεια.

prbezposhady/ Instagram

Η οργή που προκλήθηκε με τις φωτογραφίες οφείλεται στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την βία κατά των γυναικών στο Καζακστάν. Επίσημα στατιστικά δείχνουν πως μόνο το τελευταίο χρόνο υπήρξαν 1,450 περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης.

Ακτιβιστές από την άλλη υποστηρίζουν πως τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ υψηλότερα και ότι η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των βιασμών μεταξύ όλων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

prbezposhady/ Instagram

Οι ακτιβιστές απαιτούν επίσης αυστηρότερες ποινές για τους δράστες, καθώς ο βιασμός θεωρείται ένα μέτριο έγκλημα σύμφωνα με τους νόμους του Καζακστάν. Σε μια πρόσφατη υπόθεση, δύο σιδηροδρομικοί εισπράκτορες καταδικάστηκαν σε μόλις 2,5 έτη για ομαδικό βιασμό γυναίκας επιβάτη.

πηγή: RT

Δημοφιλή