Θύματα υποκλοπών αξιωματούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του WhatsApp

Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που έχουν επηρεαστεί θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.
Karl Tapales via Getty Images

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε διάφορες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ έπεσαν θύματα υποκλοπών νωρίτερα μέσα στη χρονιά, όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Η υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών έγινε μέσω της εφαρμογής του WhatsApp.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα σχολίασαν πως θύματα είναι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται σε 20 χώρες και 5 ηπείρους.

Το περιστατικό θα μπορούσε να έχει ευρείες πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες

Την Τρίτη η εταιρεία WhatsApp άσκησε αγωγή εναντίον της ισραηλινής NSO Group για την ανάπτυξη ενός ιντερνετικού εργαλείου που υποστηρίζει ότι εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας στους servers της WhatsApp ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την πρόσβαση στα κινητά τουλάχιστον 1.400 χρηστών μεταξύ του διαστήματος 29 Απριλίου-10 Μάη 2019.

Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που έχουν επηρεαστεί θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος. Ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν μεταξύ των στόχων, έστειλε φωτογραφία στο Reuters η οποία αποδεικνύει πως κάποιος επιχείρησε να χακάρει το τηλέφωνό του την 1η Απριλίου 2019.

Αρκετά από τα θύματα βρίσκονται στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μεξικό, το Πακιστάν και την Ινδία. Το πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε να ελέγξει αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν από αυτές τις χώρες ή από κάπου αλλού.

Μερικοί Ινδοί υπήκοοι ισχυρίστηκαν επίσης πως βρέθηκαν μεταξύ των στόχων. Ανάμεσα τους είναι πολλοί δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί.

Η NSO από την πλευρά της αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση, ενώ υπογράμμισε πως τα προϊόντά της προορίζονται μόνο για πελάτες που επιθυμούν να βοηθούν τις κυβερνήσεις να συλλαμβάνουν τρομοκράτες και εγκληματίες.

Οι ερευνητές στον κυβερνοχώρο αμφισβητούν τα λεγόμενα αυτά, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια, αρκετά προϊόντα της NSO χρησιμοποιήθηκαν εναντίον διάφορων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλωτών σε χώρες με αυταρχική εξουσία.

Δημοφιλή