Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η διαδικτυακή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Τέσσερις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος με τίτλο «Η λογοτεχνία στον χρόνο και ο χρόνος στη λογοτεχνία».
Nutthaseth Vanchaichana via Getty Images

Υβριδικά, ψηφιακά και με φυσική παρουσία, από Θεσσαλονίκη και Αθήνα ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Μια φωτεινή στιγμή» χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρούλου εγκαινιάζοντας τη 17η διαδικτυακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η Πρόεδρος επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη παρόλο το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο «επιμένει με τον πολιτισμό» και τόνισε ότι μια κοινωνία που δε διαβάζει είναι μια κοινωνία καταδικασμένη. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να ζωντανέψουν του χρόνου και πάλι οι χώροι της HELEXPO και ευχήθηκε «να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία», αναφερόμενη στην αναντικατάστατη γοητεία του φυλλομετρήματος και της μυρωδιάς του χαρτιού.

Στη μυρωδιά του χαρτιού που είναι στις μνήμες όλων μας, αλλά θα λείψει από τη φετινή διαδικτυακή διοργάνωση, αναφέρθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι η 17η ΔΕΒΘ προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον δεν έχει παρά να αναδείξει το βιβλίο όχι μόνο προσφέροντας καινούργιους τίτλους, αλλά και μέσα από ένα πλαίσιο επίκαιρων συζητήσεων και προβληματισμών.

Την τελετή έναρξης συντόνισαν από το στούντιο της Θεσσαλονίκης, μέσα από τους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO, ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης και από το στούντιο της Αθήνας η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.

Στιγμιότυπα από την τελετή έναρξη της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο στούντιο της Αθήνας!Νίκος...

Δημοσιεύτηκε από Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες εκδηλώσεις από το στούντιο της Θεσσαλονίκης και όσες είχαν προγραμματιστεί «μεταφέρονται» στο διαδίκτυο, καθώς όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημόσια υγεία. «Η σκέψη μας είναι στη Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται από αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Από το στούντιο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας σημείωσε ότι η συνδιοργάνωση της ΔΕΒΘ «δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνει ο οργανισμός στον πολιτισμό». Εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO στους φορείς του πολιτισμού και έστειλε το μήνυμα ότι «η Θεσσαλονίκη είναι ζωντανή. Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη ο πολιτισμός είναι μια σημαία που θα την κρατήσουμε ψηλά και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Στη νέα ψηφιακή διάσταση της ΔΕΒΘ και τη διεύρυνση του χρόνου διεξαγωγής της σε 11 παραγωγικές μέρες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, ενώ ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής τόνισε ότι η φετινή διαδικτυακή έκθεση διοργανώθηκε «με την ίδια ποιότητα, χωρίς καμία έκπτωση».

Θα αναρωτιέται εύλογα κανείς τι δουλειά έχει μια ψηφιακή έκθεση για το βιβλίο, το βιβλίο που ο πιστός αναγνώστης θέλει...

Δημοσιεύτηκε από Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη οι Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού και Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια, εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών.

Την εκδήλωση εγκαινίων της 17ης ΔΕΒΘ πλαισίωσε μουσικά η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας τρία αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Σκαλκώτα «Η Θάλασσα».

Η έννοια του «χρόνου» στη λογοτεχνία

Η σχέση του βιβλίου με την αντοχή και τη φθορά και η σχέση του συγγραφέα με το παρελθόν και το μέλλον, όπως τα βλέπει μέσα από το παρόν του, είναι κάποια από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί το κεντρικό αφιέρωμα της Έκθεσης.

Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος με τίτλο «Η λογοτεχνία στον χρόνο και ο χρόνος στη λογοτεχνία» πραγματοποιούνται τέσσερις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με την οργάνωση και επιμέλεια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού:

- Οι τρεις διαστάσεις του χρόνου- Ο χρόνος στη Φιλοσοφία, στην Ιστορία, στη Λογοτεχνία, στις 22/11, στις 17:00. Θα μιλήσουν οι: Βαγγέλης Καραμανωλάκης αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Ξηροπαΐδης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Παντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Τζιόβας καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, University of Birmingham. Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος, διευθυντής ΔΕΒΘ.

- Η πραγμάτευση του παρελθόντος στην πεζογραφία, στις 24/11 στις 13:00. Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν οι: Μιχάλης Μοδινός, συγγραφέας, Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη καθηγήτρια Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ελένη Παπαργυρίου, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

- Ο συγγραφέας και η εποχή του. Την εκφράζει ή την υπερβαίνει;. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28/11, στις 14:30, και θα μιλήσουν οι: Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας, Κώστας Καραβίδας, διδάσκων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Βασίλης Παπαδόπουλος διπλωμάτης, συγγραφέας, γενικός γραμματέας Προεδρίας της Δημοκρατίας. Συντονίζει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας

- Διαδρομές βιβλίων. «Ξαφνικός θάνατος» αλλά και πολλές ζωές, στις 29/11, στις 19:00, με ομιλητές τους: Θανάση Αγάθο, επίκουρο εαθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ, Εμμανουέλα Κάντζια Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας, Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και Γιώτα Κριτσέλη, εκδότρια (εκδ. Κίχλη).

Τη ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δημοφιλή