This EU-Vouliweek |Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 29 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2016

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέκρινε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το γεγονός ότι επιμένει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, οι οποίες κατά την άποψή του αποτελούν πολύ μεγάλο μερίδιο κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα. «Το ΔΝΤ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό, με τέτοιο βαθμό ύφεσης. Οι συντάξεις έχουν ήδη περικοπεί έντεκα φορές, οδηγώντας σε μείωση της τάξεως του 40%. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συντάξεις αποτελούν μορφή οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα αυτή την περίοδο» σχολίασε σχετικά και πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα γίνει πιο λογικό».
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

To ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της δημιουργίας κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής συζήτησαν οι αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, ψήφισαν για την έκθεση προόδου της πΓΔΜ και εξέλεγξαν τους επικεφαλείς της νέας ειδικής επιτροπής εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ουκρανικής εβδομάδας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για τις γυναίκες πρόσφυγες στην ΕΕ, στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016. Την εβδομάδα σηματοδότησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τις εξελίξεις του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης της χώρας. Διαβάστε αναλυτικότερα στο EU-Vouliweek.

29 Φεβρουαρίου 2016

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE): Προστασία των εξωτερικών συνόρων -Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Τις προτάσεις σχετικά με την νέα δέσμη μέτρων περί Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, συζήτησαν οι ευρωβουλευτές σε κοινή συνεδρίαση με εκπροσώπους της Ε. Επιτροπής και της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε η Ε. Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου 2015, έχουν ως στόχο τη ενίσχυση των ελέγχων και την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με τη μετατροπή της Υπηρεσίας Frontex σε υπηρεσία κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα μπορεί να επιχειρεί όταν μια χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, ακόμα και χωρίς την έγκριση της εν λόγω χώρας. Στις προτάσεις της νέας δέσμης μέτρων περιλαμβάνονται, ο καταστατικός κανονισμός για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η αναθεώρηση του κώδικα Σένγκεν, με την υποχρεωτική εισαγωγή συστηματικών ελέγχων στους Ευρωπαίους πολίτες που εισέρχονται και εξέρχονται από την ΕΕ καθώς και η καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET): Υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος για την Έκθεση Προόδου της πΓΔΜ.

Με 42 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 2 αποχές οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής AFET, υιοθέτησαν το σχέδιο ψηφίσματος για την Έκθεση Προόδου της πΓΔΜ για το 2015, υποστηρίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της χώρας προς την ΕΕ. Έδωσαν δε ιδιαίτερη βαρύτητα στην « πολιτικήσυμφωνία Przhino», η οποία επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο από τις τέσσερις κύριες πολιτικές παρατάξεις στα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι, μόνο εάν εφαρμοστεί πλήρως, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, μέσω της διεξαγωγής εκλογών, σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Τόνισαν επίσης, τη σπουδαιότητα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην ελευθερία των ΜΜΕ, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών και την πάταξη της διαφθοράς καθώς μόνο έτσι μπορεί να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Υπογράμμισαν δε, πως «παρότι το ψήφισμα αναγνωρίζει πως η πΓΔΜ, θεωρείται ως η πιο προηγμένη υποψήφια προς ένταξη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2005, όσον αφορά την ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ, η χώρα βλέπει την ενταξιακή της διαδικασία να μπλοκάρεται από το Συμβούλιο, εν μέρει λόγω του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας σε σχέση την Ελλάδα» και πρόσθεσαν ότι «τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό πνεύμα και όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε διευκολύνονται οι διαδικασίες προσχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ». Η Έκθεση Προόδου της πΓΔΜ για το 2015, θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια του ΕΚ στις 10 Μαρτίου.

Διαβάστε το σχέδιο ψηφίσματος του ΕΚ και τις τροπολογίες των ευρωβουλευτών. (embedded pdf)

1 Μαρτίου 2016

Ουκρανική Εβδομάδα

Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για την «ουκρανική εβδομάδα», μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά τις ορθές κοινοβουλευτικές πρακτικές, για τη νομοθεσία αλλά και εκπροσώπηση. Ο πρώην Πρόεδρος του ΕΚ, Pat Cox, παρουσίασε στις 29 Φεβρουαρίου, τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των κοινοβουλευτικών ικανοτήτων στην Ουκρανία ενώ Πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, δεσμεύτηκε για την υποστήριξη του ΕΚ στην πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και ενίσχυσης της δημοκρατίας στην χώρα. Όπως ανέφερε σχετικά, «η συνεργασία με την Ουκρανία είναι σημαντική και δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αλληλεγγύη μας».

«Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Verkhovna Rada, Volodymyr Groysman, υπογραμμίζοντας ότι «τα μειονεκτήματα όπως η ηθική ή πολιτική κουλτούρα δεν θα εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας». Ο Επίτροπος της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση Johannes Hahn, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η «ΕΕ δεν υποστηρίζει πολιτικά κόμματα ή πολικούς, αλλά τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Δείτε τα κύρια γεγονότα στις σχέσεις ΕΕ - Ουκρανίας στο χρονολόγιο του ΕΚ.

Από τις Βρυξέλλες, για το Vouliwatch: Γεωργία Κιούλια

2 Μαρτίου 2016

Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (ECON): Οικονομικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Οικονομικών Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλωσόρισε τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης της χώρας και παρουσίασε στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα καλείται να διεκπεραιώσει. Αναφερόμενος στην νέα ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, υποστήριξε ότι «χρειάζεται ειλικρινής διαμεσολάβηση, η οποία θα αντιπροσωπεύεται από διαφορετικές πολιτικές προοπτικές για να εξετάσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του προγράμματος». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία για την αναδιαμόρφωση της Ελλάδας σε μια σύγχρονη οικονομία. «Οι θεσμοί έφυγαν από την Ελλάδα στις 5 Φεβρουαρίου με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν σε δέκα ημέρες, ωστόσο έχει σχεδόν περάσει ένας μήνας κι ακόμα περιμένουμε», σχολίασε και τόνισε πως «δεν υπάρχει χρόνος» καθώς η Ελλάδα διαπραγματεύεται επί του παρόντος μια νέα δόση οικονομικής βοήθειας

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος το συντομότερο δυνατόν, εκφράζοντας την ανησυχία, πως οποιαδήποτε καθυστέρηση, θα δυσχεράνει την προώθηση των ως τώρα προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού το οποίο και χαρακτήρισε ως «φλέγον» ζήτημα για την Ελλάδα.. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εξήγησε επίσης τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα όσον αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και την συγχώνευση τριακοσίων διαφορετικών ταμείων σε ένα γενικό ταμείο με κοινούς κανόνες για όλους ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη σε ότι υπόγραψε για το ασφαλιστικό και ειδικά στο να εξασφαλίσει όφελος 1% του ΑΕΠ.

Επέκρινε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το γεγονός ότι επιμένει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, οι οποίες κατά την άποψή του αποτελούν πολύ μεγάλο μερίδιο κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα. «Το ΔΝΤ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό, με τέτοιο βαθμό ύφεσης. Οι συντάξεις έχουν ήδη περικοπεί έντεκα φορές, οδηγώντας σε μείωση της τάξεως του 40%. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συντάξεις αποτελούν μορφή οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα αυτή την περίοδο» σχολίασε σχετικά και πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα γίνει πιο λογικό».

Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέφερε ότι οι απόψεις διίστανται καθώς οι προβλέψεις της χώρας είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών (E. Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) αλλά αρκετά μακριά από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο ζητά πρόσθετα μέτρα και τόνισε ότι «σε αυτό το στάδιο θεωρούμε πως τα περισσότερα μέτρα είναι πολιτικώς δύσκολα και οικονομικά αντιπαραγωγικά»

Σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών αναφορικά με τα κύρια εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στην πορεία προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αποτελεί την μεγαλύτερη φιλοδοξία της κυβέρνησης για το καλό και της οικονομίας αλλά και των Ελλήνων πολιτών. Αναφορικά με τους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής και τις προτάσεις που θα συζητηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους επόμενους μήνες, υποστήριξε πως δεν πρέπει να επιμείνουμε σε μια μία ιδέα. Χρειάζεται να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων, να ενισχυθεί η ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μειωθούν τα εξυπηρετούμενα δάνεια έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν και πάλι να δανείσουν χρήματα, ανέφερε σχετικά. Τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται μη συστημικές τράπεζες ενώ πρέπει να βελτιώσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα και τους τόκους. Επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της οικονομικής αναδιάρθωσης, σχολίασε πως «ακόμα κι αν μας χαρίσετε το σύνολο του χρέους θα είχαμε προβλήματα αφού δεν έχουμε μια σύγχρονη οικονομία».

Σχετικά με ερώτηση για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της χώρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διασαφήνισε ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με τους μεταρρυθμιστικούς στόχους και την αξιολόγηση, ωστόσο τόνισε, πως ο προϋπολογισμός δέχεται πιέσεις, καθώς η χώρα αγωνίζεται για τη ρευστότητα, το σύστημα πληρωμών της Ε. Επιτροπής είναι προβληματικό και προσφυγική κρίση μπορεί γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ακροδεξιών παρατάξεων λόγω των χαμηλών κοινωνικών δαπανών για τον ελληνικό πληθυσμό.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση στον σχετικό σύνδεσμο. (πηγή: EK)

Ειδική Επιτροπή για τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία (EMIS).

Η νέα ειδική επιτροπή του ΕΚ για τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 2 Μαρτίου, προκειμένου να εκλέξει τους επικεφαλείς της. Στόχος της επιτροπής EMIS είναι να ερευνήσει τις παραβιάσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, τους κανόνες για τις δοκιμές των εκπομπών αερίων αλλά και την ενδεχόμενη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών να επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η νέα Πρόεδρος της επιτροπής Kathleen Van Brempt (Σοσιαλιστές, Βέλγιο) τόνισε έπειτα από την εκλογή της πως, ανυπομονεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους συναδέλφους για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας η οποία πρέπει να είναι αδιάβλητη και να εφαρμόζεται σωστά.

3 Μαρτίου 2016

Οι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην ΕΕ -Ειδικές εκδηλώσεις του ΕΚ για την Ημέρα της Γυναίκας 2016.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τιμώντας κάθε χρόνο την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, φέτος επέλεξε να την αφιερώσει στις γυναίκες πρόσφυγες. Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη μεγαλώνει, το ΕΚ θέλει να επιστήσει την προσοχή στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στις γυναίκες αλλά και τα κορίτσια. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΕΚ από την 1η έως στις 3 Μαρτίου 2016, το κέντρο επισκεπτών του ΕΚ, φιλοξένησε την έκθεση φωτογραφίας της βραβευμένης φωτορεπόρτερ Marie Dorigny (Γαλλία), που αναδεικνύει τα δεινά των γυναικών προσφύγων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την Τετάρτη 2 Μαρτίου, το ΕΚ διοργάνωσε ειδικό σεμινάριο για δημοσιογράφους με τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων, ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση των γυναικών προσφύγων και την προστασία που χρειάζονται. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ρόλο του ΕΚ και στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αφορμή την ημέρα αυτή, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Δύο Φύλων, όπου ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων αντάλλαξαν απόψεις, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προσφύγων, τις συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και για την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες.

Δημοφιλή