Κυνηγοί θησαυρών αναζητούν διαμάντια και χρυσό των Ναζί, αξίας δισ., κοντά στην Πράγα

Κυνηγοί θησαυρών αναζητούν διαμάντια και χρυσό των Ναζί, αξίας δισ., κοντά στην Πράγα

Ένας «πυρετός του χρυσού των Ναζί» έχει χτυπήσει την πόλη του Στετσόβιτσε στην Τσεχία, σε απόσταση 32 χλμ από την πρωτεύουσα, Πράγα, καθώς κυνηγοί θησαυρών ψάχνουν σεντούκια μια διαμάντια, χρυσό και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που θεωρείται πως άφησαν πίσω τους οι Ναζί ενώ υποχωρούσαν το 1945.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, στην περιοχή βρισκόταν βάση εκπαίδευσης των SS, και, σύμφωνα με τον Γιόζεφ Μουζίκ, ερασιτέχνη εξερευνητή/ κυνηγό θησαυρών, υπάρχουν 540 σεντούκια με θησαυρό αξίας που μπορεί να φτάνει και τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Ο ίδιος και ο συνεργάτης του ισχυρίζονται πως έχουν βρει «ατράνταχτες αποδείξεις» σε αρχεία πως ο Ναζί στρατηγός Εμίλ Κλάιν γέμισε τα σεντούκια με χρυσό, πετράδια, πίνακες ζωγραφικής και έγγραφα από το ινστιτούτου Κάιζερ – Βίλχελμ, ένα ίδρυμα ιατρικών και επιστημονικών ερευνών. Επίσης, κάποιοι θεωρούν πως ο θησαυρός περιλαμβάνει το «κεχριμπαρένιο δωμάτιο», που είχε χαρακτηριστεί ως το «όγδοο θαύμα του κόσμου» (δόθηκε ως δώρο από τον Πρώσο βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο στον τότε σύμμαχό του, Μεγάλο Πέτρο, τσάρο της Ρωσίας, τον 18ο αιώνα και εξαφανίστηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- αν και η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2003, είναι άγνωστη η μοίρα του αυθεντικού).

Ο Μουζίκ είχε αρχίσει το κυνήγι του θησαυροί πριν από τριάντα χρόνια και πρόσφατα άρχισε να συνεργάζεται με τον Χέλμουτ Γκένσελ, πρώην εργαζόμενο της τσεχικής υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος ανέκρινε τον Κλάιν μετά τον πόλεμο.

Βασιζόμενοι σε έγγραφα που βρέθηκαν το 1993 στη Βαϊμάρη (Γερμανία) πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει όντως θησαυρός στην περιοχή, με τον Γκένσελ να ισχυρίζεται πως έχει τα αυθεντικά έγγραφα σχετικά με το περιεχόμενό του και ότι γνωρίζει την ακριβή θέση του. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα έλαβε από τον ίδιο τον στρατηγό Κλάιν, την αποφυλάκιση του οποίου κανόνισε το 1964.

Κατά τη δεκαετία του 1970 και μέχρι και το 1989 έγιναν προσπάθειες εύρεσης του θησαυρού υπό τον έλεγχο των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών επί κομμουνιστικής περιόδου. Οι τελευταίες έγιναν πριν την κατάρρευση του κομμουνισμού από την εταιρεία Omnipol, που εμπορευόταν κυρίως όπλα. Το 1992 ο Γκένσελ αγόρασε την έκταση και υπέγραψε συμφωνία με τις τσεχικές αρχές για την απόκτηση των δικαιωμάτων ανασκαφής του θησαυρού.

Ο ίδιος και ο Μουζίκ ελπίζουν να τον αποκαλύψουν πριν την άνοιξη του επόμενου έτους. Θεωρείται ότι είναι θαμμένος κάτω από μπάζα στην είσοδο μιας σπηλιάς.

Δημοφιλή