Σε υπηρεσία στη Ρωσία τηλεσκόπιο παρακολούθησης επικίνδυνων αστεροειδών

Σε υπηρεσία στη Ρωσία τηλεσκόπιο παρακολούθησης επικίνδυνων αστεροειδών
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
Vetergor via Getty Images

Την αποστολή του, που είναι η παρακολούθηση του ουρανού για επικίνδυνους αστεροειδείς, άρχισε τηλεσκόπιο στα όρη Σαγιάν στη Ρωσία. Το συγκεκριμένο LAT (Large Area Telescope), σύμφωνα με το Russia Today, προορίζεται να λειτουργεί ως μέσο έγκαιρης προειδοποίησης για αστεροειδείς που περνούν σε μικρή (και δυνάμει επικίνδυνη) απόσταση από τον πλανήτη μας.

Το τηλεσκόπιο ΑΖΤ-33VM είναι σχεδιασμένο για ταχείες επιθεωρήσεις/ μελέτες του ουρανού, προκειμένου να εντοπίζει και να παρακολουθεί πιθανώς επικίνδυνα διαστημικά αντικείμενα. Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στο LOMO, στην Αγία Πετρούπολη, με βοήθεια από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos.

«Πρόκειται για το πρώτο όργανο του είδους του στη Ρωσία. Είναι πολύ ισχυρό και ικανό να εντοπίζει μακρινά διαστημικά αντικείμενα που απειλούν τη Γη» αναφέρεται σε δημοσίευμα της Izvestia, που επικαλείται τον Μπόρις Σούστοφ, επιστημονικό επιβλέποντα στο Ινστιτούτο Αστρονομίας.

Όπως αναφέρεται, χρειάζονται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να αποκτήσει το τηλεσκόπιο δεδομένα σχετικά με οποιοδήποτε εξωγήινο αντικείμενο διαμέτρου 50 μέτρων, που ταξιδεύει στο Διάστημα σε απόσταση 150 εκατ. χλμ από τη Γη. «Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να εντοπίσουμε αντικείμενα παρόμοια με τον μετεωρίτη της Τουνγκούσκα» λέει ο Σούστοφ, εξηγώντας πως το χειρότερο σενάριο είναι ο εντοπισμός ενός αστεροειδούς που είναι σε απόσταση μόλις ενός μήνα από τη Γη. «Συνήθως χρειάζονται χρόνια, οπότε υπάρχει δυνατότητα τώρα να εντοπίζουμε δυνάμει επικίνδυνα αντικείμενα πολύ πριν πλησιάσουν τη Γη» πρόσθεσε.

Το ΑΖΤ-33VM ακόμα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων για την αγορά τουλάχιστον 20 εντοπιστών φωτός ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια συλλογής δεδομένων του. Όταν έχουν εγκατασταθεί όλοι, το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα του ουρανού, εξήγησε ο αστρονόμος.

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2013 τον γύρο του κόσμου είχε κάνει η είδηση και οι εικόνες του μετεωρίτη του Τσελιαμπίνσκ, που μπήκε απαρατήρητος στην ατμόσφαιρα και εξερράγη σε μεγάλο ύψος, προκαλώντας αναστάτωση, καθώς η έκρηξη έγινε ορατή σε τεράστιες αποστάσεις. Ωστόσο, ευτυχώς υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές και ελαφρείς τραυματισμοί, κυρίως από σπασμένα τζάμια.

Δημοφιλή