ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/04/2018 07:28 EEST | Updated 27/04/2018 10:37 EEST

Θόλωσε την καθαρή έξοδο του Πρωθυπουργού ο Τσακαλώτος

Τι είπε ο Μητσοτάκης για την γραβάτα του Τσίπρα

George Vitsaras / SOOC

Η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι, οι έλεγχοι των δανειστών όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα αυξηθούν σε τουλάχιστον τέσσερις ανά έτος, ήταν αρκετή για να προκαλέσει νέο ντόμινο αντιδράσεων.

Ήδη από τη ΝΔ έσπευσαν να κάνουν λόγο για κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας ότι αυτό που τελειώνει πραγματικά τον Αύγουστο, είναι τα δάνεια από τους εταίρους, δεν τελειώνουν, όμως, ούτε τα Μνημόνια, ούτε η εποπτεία.

Η ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου - σύμφωνα με τη ΝΔ - αποκάλυψε την αλήθεια και κατέστρεψε ταυτόχρονα το αφήγημα του κ. Τσίπρα, αφού όχι μόνο θα συνεχιστεί η στενή εποπτεία, αλλά και η επιβολή πρόσθετων μνημονιακών μέτρων ύψους 5,2 δις ευρώ.

Τον τόνο έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος έβαλε ευθέως εναντίον του Πρωθυπουργού, μιλώντας σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων του Κόμματος με θέμα «Λαϊκές Αγορές: Λειτουργία και Κοινωνική Προσφορά».

Ο Κυριάκος Μητσοτακης έκανε λόγο για «το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή στις 20 Αυγούστου τελειώνουν οι δυσκολίες και η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. «Το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπα είναι η δήθεν “καθαρή έξοδος”. Μέχρι και γραβάτα είναι ικανός να βάλει ο κ. Τσίπρας για να μας πει ότι έβγαλε τη χώρα από τα αδιέξοδα», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι έχει ήδη βάλει την υπογραφή του στο 4ο Μνημόνιο που φέρνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, από 1/1/2019, αλλά και μείωση του αφορολόγητου την οποία ήδη έχει ψηφίσει.

Ενδεικτικά, από την οδό Πειραιώς σημειώνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υπάρξει νέα περικοπή συντάξεων και από την 1η Ιανουαρίου 2020, αν όχι νωρίτερα, νέα μείωση του αφορολόγητου. Δηλαδή, θα χάσουν ένα μηνιαίο μισθό οι χαμηλόμισθοι και δύο μηνιαίες συντάξεις οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα επιβαρυνθούν όλοι με επιπλέον φόρο 600 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θα πληρώνουν φόρο και οι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα.