Θετικός ο απολογισμός της Συνόδου Κορυφής για την Αθήνα

Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά καθώς υιοθετήθηκαν τελικά οι θέσεις της Αθήνας.
Anadolu Agency via Getty Images

Μετά από 9 ώρες διαβουλεύσεων, το κείμενο συμπερασμάτων εγκρίθηκε τελικά με την Ε.Ε. να εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίσει την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε η έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς στο κείμενο που προτάθηκε αρχικά ως πρώτη βάση της συζήτησης. Όπως αναφέρουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, το συγκεκριμένο κείμενο δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Για να αρθεί το αδιέξοδο, η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης (1/10) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά, όπως εξηγούν κυβερνητικές πήγες, ήταν να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων που θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος, είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτό ουσιαστικά είχε τονίσει ως ζητούμενο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία εφόσον όμως επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση και ο τελευταίος είναι οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Άγκυρα αν δεν δείξει την διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης.

Έτσι, μετά τη σταθερή θέση της Ελλάδας-αλλά και της Κύπρου- για ανάγκη αλλαγών στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων και αφού υπήρξαν εξαντλητικές διαβουλεύσεις, συντάχθηκε νέο κείμενο που βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίηση του, καθώς η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη για την επιβολή συνεπειών, σε περίπτωση που η Τουρκία φανεί ανακόλουθη με την πολιτική της αποκλιμάκωσης και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Συγκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (2/10): «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί».

Το βέβαιο είναι ότι παίχτηκε μία σκληρή παρτίδα διπλωματικού πόκερ στις Βρυξέλλες, καθώς κάποιοι από τους εταίρους –όπως η Γερμανία- αρχικά δεν επιθυμούσαν να υπάρξει αναφορά για συνέπειες που θα έχει η Τουρκία. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, προσεχόμενη στην συνεδρίαση της Συνόδου. Τελικά μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, βρέθηκε η χρυσή τομή που αφήνει ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά.

Όσο για την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ λίγο πριν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκε συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι είναι μια θετική εξέλιξη αλλά αφορά στην τεχνική διαχείριση και όχι στην επίλυση προβλημάτων. Όπως εξηγούν, η συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αφορά στη λειτουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο της νατοϊκής συμμαχίας για την αποφυγή ατυχημάτων. Πάντως υπογραμμίζουν ότι το σημαντικό μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Δημοφιλή