Τι αφήνει πίσω της η Τερέζα Μέι

Η θητεία της αναλώθηκε σε ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης που όμοιο του δεν είχε ποτε στο παρελθόν γνωρίσει η Βρετανία.
ASSOCIATED PRESS

Η θητεία της Τερέζα Μέι ολοκληρώθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που άρχισε. Εχοντας ως κυρίαρχο και μοναδικό θέμα στην πολιτική της ατζέντα το Brexit.

Εχει περάσει καιρός από την πρώτη της ομιλία στα σκαλιά της πρωθυπουργικής κατοικίας, στον αριθμό δέκα της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούνιο του 2016, όταν η Βρετανία είχε ψηφίσει υπερ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τότε είχε μιλήσει υπέρ της στήριξης της εργατικής τάξης και των αδυνάτων, τοποθετώντας τους στο επίκεντρο της πολιτικής του κόμματος των Συντηρητικών.

«Η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθώ δεν θα καθοδηγείται από τα συμφέροντα των προνομιούχων λίγων αλλά από τα δικά σας. Θα κάνουμε οτι μπορούμε για να σας δώσουμε μεγαλύτερο έλεγχο στις ζωές σας», ήταν τα λόγια της Τερέζα Μέι.

Η θητεία της Μέι αναλώθηκε σε ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης που όμοιο του δεν είχε ποτε στο παρελθόν γνωρίσει η Βρετανία.

Ο Sir Anthony Seldon, διακεκριμένος ιστορικός της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε στη HuffPost UK: «Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν κάτι ανάλογο και αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη. Δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε την ιστορία, δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι η πιο ακραία πολιτική κρίση από το 1945. Ηταν σχεδόν αδύνατον να κρατήσει ενωμένα το κόμμα, το κοινοβούλιο, την χώρα».

Ηταν τέτοια η πολιτική της πραγματικότητα, που δεν προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός πως ο λαός άρχισε να την λυπάται.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, που διενεργήθηκε στις αρχές του 2019, σε ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος, το 55% δήλωσαν συμπάθεια προς το πρόσωπο της. Το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί, τώρα που αποχωρεί από την αρχηγία - πρωθυπουργία, στο 74%.

Ενα αξιοπρεπές ποσοστό πολιτών, που δείχνει συμπάθεια προς το πρόσωπο της, γίνεται παρά το γεγονός πως, δεν τους αρέσει πραγματικά, εξηγεί ο Ανταμ Μακντόνελ της εταιρείας YouGov. «Ολα προέρχονται από τις εκλογές του 2017 και την φρικτή ομιλία της προς το Συντηρητικό Κόμμα, όπου όλα πήγαν στραβά».

Μόνο που ο Σέλντον κάνει λόγο και για μία άλλη πτυχή, μία αθέατη πλευρά της πρωθυπουργίας της Μέι, που ήταν η ηρεμία της την ώρα που οι συνάδελφοί της αντιδρούσαν θυελωδώς.

«Ηταν η μόνη ενήλικας μέσα στην αίθουσα. Κατηγορήθηκε για θέματα που ήταν πέρα των δυνατοτήτων της να επηρεάσει».

Μέχρι τις 9.59 το βράδυ της 8ης Ιουνίου του 2017, η Μέι θεωρείτο και χαρακτηρίζεται ως η νέα Σιδηρά Κυρία, σφυρηλατημένη από το ίδιο μέταλλο όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, με τους αρθρογράφους να χρησιμοποιούν επίθετα για την πρωθυπουργία της όπως οξυδερκής, σταθερή, στερεά.

Αλλά μετά ήρθε το περίφημο exit poll και οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις ότι η Μέι είναι η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ της σύγχρονης εποχής, συνεθλίβησαν.

«Οι Συντηρητικοί είναι το μεγαλύτερο κόμμα», δήλωσε εκείνη την βραδιά ο Ντέιβιντ Ντίμπλεμπι, βετεράνος παρουσιαστής του πολιτικού ρεπορτάζ στο BBC.

«Σημειώστε ότι αυτή την στιγμή δεν έχουν γενική πλειοψηφία, τους λείπουν 17 ψήφοι».

Σύμφωνα με τις αναφορές δύο επίσημων πηγών που παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι συνεργάτες της Μέι πανικοβλήθηκαν όταν έμαθαν τα ποσοστά του exit poll.

Το Συντηρητικό κόμμα έχασε τελικά 13 βουλευτές, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με το σχέδιο που είχε ονειρευτεί η Μέι και οι στενοί συνεργάτες της εδώ και μήνες.

Αναπόφευκτα, αυτό που αναρωτήθηκαν πολλοί ήταν: «Τι είχε αλλάξει;». Η κύρια διαφορά «είναι εκείνη», απαντά ένας ανώτερος υπάλληλος της εκστρατείας στο POLITICO, μια εβδομάδα πριν την ημέρα των εκλογών.

«Δεν είναι τόσο καλή υποψήφια. Κανείς δεν θα ήταν έτοιμος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον όταν δεν έχει ξανακατέβει υποψήφιος».

Υπήρχαν ενδείξεις σε όλη την διάρκεια των εκλογών ότι η Μέι δεν αισθανόταν άνετα να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας προεδρικής εκστρατείας. Υπήρχε μάλιστα μεγάλος έλεγχος των ειδησεογραφικών μέσων ενώ η ίδια η Μέι θα μπορούσε να κατηγορηθεί για τις «ρομποτικές» της εμφανίσεις σε συνεντεύξεις.

Μπορεί οι αποτυχημένες εκλογές να είναι εκείνες για τις οποίες θα θυμόμαστε την Μέι - μαζί βέβαια με την καταδικασμένη ομιλία της εκείνη την χρονιά- το Brexit είναι εκείνο που την κατέστρεψε.

Αν και ο κύριος Άντονι Σέλντον είπε: «Η Μέι δεν θα αφήσει το γραφείο αν δεν αλλάξει ενδεχομένως το πως θα μείνει στην ιστορία. Νομίζω ότι με την συμπεριφορά της και το θάρρος της κέρδισε κατά κάποιο τρόπο τον σεβασμό όλων και πλέον είναι πολύ πιο ξεκάθαρη σε αυτά που λέει».

Πηγή: HuffPost UK

Δημοφιλή