ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2018 17:40 EET

Τι αναφέρει η αμερικανική DIA για την Τουρκία στην «Αξιολόγηση Απειλών» της Γερουσίας των ΗΠΑ

Khalil Ashawi / Reuters

Αναφορές στις κινήσεις προσέγγισης Τουρκίας- Ρωσίας και τη στρατιωτική επιχείρηση της γείτονος στο Αφρίν της βόρειας Συρίας περιλαμβάνει το Worldwide Threat Assessment (Αξιολόγηση Παγκοσμίων Απειλών) της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που συντάχθηκε από τον υποστράτηγο Ρόμπερτ Άσλεϊ, διευθυντή της DIA (Defense Intelligence Agency).

Στη συγκεκριμένη αναφορά σημειώνεται η προσέγγιση με την κυβέρνηση Ερντογάν που επιχειρεί η Ρωσία, οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού (αναφορά στην πώληση των S-400 στη γείτονα) και η αυξανόμενη αλληλεπίδραση της Ρωσίας με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, που «υποδεικνύουν τον στρατηγικό στόχο της Ρωσίας να ενισχύσει τη δυνατότητά της για προβολή ισχύος στη Μεσόγειο και στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή και να οξύνει τις υπάρχουσες τριβές εντός του ΝΑΤΟ».

Ως προς τη Συρία, υπογραμμίζεται πως η Τουρκία «συνεχίζει να συνεργάζεται με πολλαπλά στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης για να επιτευχθούν οι στόχοι της Άγκυρας στη Συρία, και εμπλέκεται επίσης με τη Ρωσία και το Ιράν μέσω των διαδικασιών της Αστάνα». Επίσης, όσον αφορά στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, αναφέρεται πως «επιπρόσθετα στην κατοχή εδάφους στη βόρεια Συρία που απέκτησε κατά την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”, η Τουρκία επέκτεινε το αποτύπωμά της στη Συρία τον Οκτώβριο, όταν ανέπτυξε δυνάμεις στο πλαίσιο της ζώνης αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, υπό τους όρους των συνομιλιών της Αστάνα. Στις 20 Ιανουαρίου 2018, η Τουρκία επίσης άρχισε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν, με το όνομα επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, που φαίνονται σχεδιασμένες να περικυκλώσουν την περιοχή και να απομονώσουν τις δυνάμεις των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG εκεί».

«Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι η πλήρης απομάκρυνση των YPG από το Αφρίν. Η Τουρκία μεθοδικά καταλαμβάνει εδάφη στη συριακή πλευρά των συνόρων της με το Αφρίν, αναγκάζοντας τις YPG να μετακινήσουν δυνάμεις στο Αφρίν από αλλού στη Συρία. Οι τουρκικοί αντικειμενικοί σκοποί περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των νοτίων συνόρων τους από στοιχεία που πρόσκεινται στο ΡΚΚ, ο επαναπατρισμός Συρίων προσφύγων από την τουρκική επικράτεια και η απώθηση των YPG από τη βόρεια Συρία».