Αφιέρωμα του Reuters στα πάρκα τσέπης της Αθήνας

Ο Δήμος της Αθήνας έχει ήδη δημιουργήσει τρία πάρκα τσέπης στην Κυψέλη, τον Κολωνό και το Παγκράτι.
Το «Πάρκο Τσέπης» του Δήμου Αθηναίων στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας στον Κολωνό.
Δήμος Αθηναίων
Το «Πάρκο Τσέπης» του Δήμου Αθηναίων στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας στον Κολωνό.

«Κρυμμένη ανάμεσα σε σειρές πολυκατοικιών σε έναν δρόμο της Αθήνας, μια πράσινη λωρίδα με μερικά δέντρα, μερικά φυτά και ένα παγκάκι προσφέρει έναν χώρο - ανάσα στο πλήθος σκυροδέματος που το περιτριγυρίζει».

Κάπως έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του Reuters για τα πάρκα τσέπης της πρωτεύουσας.

Η Αθήνα, όπως πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «υποφέρει» από την έλλειψη δημόσιου-ελεύθερου χώρου. Το στοίχημα για τον Δήμο Αθηναίων, όπως κατά καιρούς έχουν αναφέρει οι άνθρωποί του, είναι διπλό. Από τη μία πλευρά η αναγέννηση και η φροντίδα των χώρων που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους και από την άλλη, η δημιουργία και η αξιοποίηση δημόσιου χώρου.

Ο Δήμος της Αθήνας έχει ήδη δημιουργήσει τρία πάρκα τσέπης στην Κυψέλη, τον Κολωνό και το Παγκράτι, δίνοντας «ανάσα» δροσιάς, αλλά και χρώμα σε τρεις πυκνοδομημένες περιοχές που στερούνται του πράσινου ελεύθερου χώρου.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Δήμου, καθώς ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων πρότυπων πάρκων στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης, ώστε να αναγεννηθούν χώροι που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους.

Το Reuters εντόπισε τα «πάρκα τσέπης» της Αθήνας και έκανε εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «μικρά οικόπεδα που κάποτε ήταν γεμάτα σκουπίδια και άναρχη βλάστηση μεταμορφώνονται, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χρόνια ρύπανση».

Το δημοσίευμα εστιάζει και στην πηγή του προβλήματος που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, με την «… πληθυσμιακή έκρηξη που υπήρξε τις δεκαετίες μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η μετανάστευση από αγροτικές περιοχές πυροδότησε την άναρχη δόμηση».

Από το αφιέρωμα του πρακτορείου ειδήσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα σιντριβάνια της πρωτεύουσας, τα οποία μετά από πολλά χρόνια επισκευάζονται, «συμβάλλοντας στη μείωση της θερμοκρασίας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα».